Odluke kontrolne i disciplinske komisije UEFA-e

Danas su donesene i dugo isčekivane odluke Kontrolne i disciplinske komisije UEFA-e povodom odlučivanja o prekinutoj kvalifikacionoj utakmici grupe I za odlazak na EURO 2016 između Srbije i Albanije (14. oktobar 2014, Beograd, prekid u 41. minutu pri rezultatu 0:0).

Sjednica Kontrolne i disciplinske komisije UEFA-e je održana jučer, 23. oktobra 2014, a donesene su sljedeće odluke. 

Odluke članova Kontrolne i disciplinske komisije UEFA, a koja je zasjedala u sastavu predsjednik Tomas Partl (Austrija) i članovi Žoel Volf (Luksemburg) i Hans Lorenc (Njemačka), su:

1. Utakmica Srbija – Albanija je registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije.

2. Fudbalskom savezu Srbije, odnosno “A” reprezentaciji Srbije, oduzimaju se tri boda u kvalifikacionom takmičenju za 15. Prvenstvo Evrope koje će 2016. godine biti održano u Francuskoj.

3. Fudbalskom savezu Srbije se određuje kazna igranja dvije naredne utakmice kao domaćin u grupi I kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2016. bez prisustva publike.

4. Fudbalski savez Srbije se kažnjava sa 100.000 eura.

5. Fudbalski savez Albanije se kažnjava sa 100.000 eura.

Pisano obrazloženje donesenih odluka Kontrolne i disciplinske komisije UEFA biće dostavljeno Fudbalskim savezima Srbije i Albanije u narednih pet dana. Od dana prijema kompletno obrazloženih odluka, obje strane će imati rok od tri dana da najave žalbu Komisiji za žalbe UEFA.

Poslije podnošenja najave žalbe, obje strane će imati rok od pet dana da iste dostave nadležnom organu UEFA-e.