Otkrivena tajna uspjeha košarkaškog velemajstora Luisa Scole

ScolaARG

Najstariji igrač ovogodišnjeg izdanja Svjetskog košarkaškog prvenstva u Kini će biti Luis Scola. Centar Argentine nastavlja sa dominacijom, a ovoga puta je pala centarska linije ‘Pijetlova’.

Prekaljeni lisac i danas je bio glavni pokretač velike pobjede do sada otpisivane Argentine. Nakon što je u izuzetno važnoj utakmici “školovao” NBA centarsku liniju Srbije, red je došao i na Goberta i društvo.

39-godišnji Scola će u finalu imati možda i najteži zadatak protiv dobro ugirane selekcije Španije. Međutim, malo je onih koji smatraju da iskusni centar neće napraviti velike probleme Gasolu i kolegama.

Tajna uspjeha u Scolinom slučaju leži u zaista jednostavnim tezama. Raspored spavanja tačno je određen – kada i koliko sna je potrebno da bi energetski uvijek bio na najvišoj razini.

Korijeni takvog režima prehrane i spavanaj leže u zlatnoj generaciji argentinske košarke, momčadi koja je 2004. predvođena Manuom Ginobilijem osvojila zlatnu olimpijsku medalju.

Tradicionalna tjestenina s nešto mesa izbačena je s jelovnika – na argentinskom košarkaškom meniju našlo se manje ugljikohidrata, s više proteina i mnogo povrća. Također, razvili su i sistem otpimalnog spavanja.

”Kad su naši igrači počeli igrati u NBA-u i najboljim evropskim klubovima, donijeli su sa sobom puno znanja. Osim toga, naši treneri su se školovali u Španiji i doma implementirali promjene.” – kazao je dugogodišnji liječnik argentinskog sastava Diego Grippo.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebooku