Ovo je naša “super nedjelja”: Idemo do pobjeda!

U svijetu sporta su posljednjih godina izrazi poput “super subota ” ili “super nedjelja” postali nešto sasvim normalno. Po prvi put danas možemo reći da smo i mi dočekali svoju “super nedjelju” u pravom smislu riječi. Zahvaljujući našim selekcijama koje su na svjetskoj sceni, od reprezentacije u sjedećoj odbojci, preko rukometaša do naravno fudbalera.

Odbojkaši u Elblagu (Poljska) love svjetsko zlato. Do sada su naši odbojkaši dva puta osvajali naslove svjetskih prvaka, u Egiptu 2002. godine te četiri godine kasnije u Holandiji. Prije četiri godine u finalu Iran je bio bolji 3:2. Cilj naših odbojakaša je da vrate i to zlato. Reprezentacija BiH svrstana je u u grupu C sa selekcijama Brazila, Hrvatske i Kazahstana. Prvi meč danas naši odbojkaši igraju protiv Kazahstana.

Rukometaši nikada nisu bili na velikoj smotri. Igrali su baraže kako u kvalifikacijama za Evropsko, tako i za Svjetsko prvenstvo. Prije osam dana u Sarajevu su odbranom 5-1 naši rukometaši slomili jaki Island. Završilo je jedan razlike, uz malo sreće moglo je dva – tri, ali to nije uništilo našu volju, optimizam, želju da napokon skinemo skalp jednoj velikoj selekciji. Subotnje utakmice su ponudile puno iznenađenja. Česi su izbacili Srbiju, Austrija Norvešku, Poljska Njemačku, nadamo se da iznenađenjima tu nije kraj, Za prolaz dalje, na SP u Katar, naši rukometaši moraju ponuditi puno, moraju odigrati svoju najbolju utakmicu karijere. Selektor Marković vjeruje da mogu, vjerujemo svi zajedno.

I onda par sati kasnije počinje ono što čekamo od trenutka kada smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo, odnosno od kada je obavljen žrijeb. Na legendarnoj Maracani, Zmajevi igraju svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u istoriji, protiv dvostrukih svjetskih prvaka, Argentine. Sa jedne strane Messi i društvo, sa druge Džeko, Spahić, Begović, Pjanić… Znamo da će biti teško, ali što se bliži utakmica sve smo hrabriji, uvjereniji da možemo zadati brige Alejandru Sabelli. Navijači su doputovali u Brazil, gradovi su u BiH su spremni, fan zone, kafići restorani, kuće, zgrade su pokrivene zastavama BiH.

Onog dana kada smo postali nezavisni, kada je fudbalska reprezentacija krenula sa svojim utakmicama čekali smo i sanjali onaj dan kada ćemo jednom gledati svoju reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu. San je postao java, ali večeras niko neće spavati, pa ni oni koji znaju biti u dubokom snu u vrijeme kada lopta bude na centru. Dobro, već će biti ponedeljak, ali nećemo sada cjepidlačiti, dan ili noć sada nam je svejedno. Bitni su naši momci, u Elblagu, Rejkjaviku i Riu.