Pape objavio spisak za Mundijal, Bešić povratnik u A tim

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić danas je u Sarajevu objavio spisak pozvanih reprezentativaca na koje će računati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. 

Na ovom historijskom događaju Safet Sušić je pročitao ukupno 24 imena koja će se okupiti na pripremama u Sarajevu 15. maja. Preostalih šest fudbalera ima status rezervnih reprezentativaca, bit će pozvano do 13. maja kada Safet Sušić mora FIFA-i predati konačnu listu od 30 igrača na koje računa.

Sušić u Brazilu može računati na 23 igrača, no zbog upitnog zdravstvenog stanja Mensura Mujdže, Pape će na okupljanje dovesti još jednog igrača, koji može biti alterantiva na poziciji desnog beka. Novost na spisku, u odnosu na prethodne mečeve naše reprezentacije, je pozivanje Muhamdea Bešića iz Ferencvaroša.

Na glavnom spisku se nalaze:

1. Asmir Begović
2. Jasmin Fejzić
3. Asmir Avdukić

4. Emir Spahić
5. Sead Kolašinac
6. Ermin Bičakčić
7. Ognjen Vranješ
8. Toni Šunjić
9. Avdija Vršajević
10. Mensur Mujdža
11. Ervin Zukanović

12. Zvjezdan Misimović
13. Haris Medunjanin
14. Miralem Pjanić
15. Sejad Salihović
16. Senad Lulić
17. Izet Hajrović
18. Senijad Ibričić
19. Edin Višća
20. Tino Sušić
21. Muhamed Bešić
22. Anel Hadžić

23. Edin Džeko
24. Vedad Ibišević

Obraćanju medijima na kojem je saopšten spisak u sarajevskom hotelu Europa prisustvovao je rekordan broj novinara. Reprezentacija 27. maja ide na pripreme u SAD. Prvi susret igrat ćemo 30. maja protiv Obale Slonovače, a dan kasnije reprezentacija iz St. Louisa ide za Chicago, a 3. juna igramo sa Meksikom. Dva dana kasnije naš najbolji tim putuje za Sao Paulo. Naš tim će devetog juna igrati protiv mladog tima Santosa posljednju provjeru pred početak SP.

Na selektorovom spisku na iznenađenje sportske javnosti našao se i Tino Sušić, koji igra u Hajduku. “Tino Sušić igra dvije godine u Hajduku i mislim da svojim kvalitetom zaslužuje da bude u reprezentaciji. Ja smatram da je on u ovom trenutku među naša 24 najbolja igrača. Znam da ima onih koji se ne slažu, ali to su 24 igrača za Brazil,” rekao je Sušić i dodao:

“U Sarajevu ćemo se spremati na tri terena, a to je u Hrasnici, Grbavici i na Koševu. Na derbiju sam vidio dobru utakmicu i dosta dobrih igrača, ali nisam mogao nikoga skloniti sa ovog spiska od 24 igrača. Bešića sam pozvao u reprezentaciju i znao sam već par mjeseci da će se on naći na spisku,” riječi su Sušića.

Na spisku nalaze se samo dva napadača, Džeko i Ibišević, no prema Papetovom mišljenju napadača mogu igrati Ibričić, Višća i Hajrović. “Mislim da ne putujemo samo sa dva napadača. Po meni je i Ibričić napadač, kao i Višća i Hajrović. Mi ćemo neke utakmice igrati samo sa jednim napadačem. Zec igra dobro u finišu sezone, imao sam ga u nekim planovima, ali ipak odlučio sam da ga ne zovem,” rekao je Sušić.

“Rahimić je fudbaler koji je mnogo dao reprezentaciji. U stručnom je štabu svog kluba i zbog toga sam ga pozvao i u stručni štab reprezentacije. On je taj poziv prihvatio i putovat će sa nama,” rekao je Sušić.

“Prcić igra dobro trenutno u svom klubu i sigurno je da će nam mnogo koristiti u reprezentaciji u budućnosti. Međutim on je davao neke izjave koje nije treba, a nakon toga nisam vidio da se pokajao zbog toga. U budućnosti će biti jako važan igrač za reprezentaciju, ali nam za Brazil nije bio potreban,” rekao je Sušić.

“Zamolili smo Lazio i Romu da nam izađu u susret i puste Pjanića i Lulića nešto ranije. Lulićeva ekipa se bori za plasman u Evropu i samo sa njim bi mogao biti problem. Ako im bude potreban u duelu posljednjeg kola onda će kasniti na pripreme. Sa Pjanićem nema problema,” rekao je Sušić.