Pobjeda Zmajeva u Andori, ali protiv jačih će morati mnogo bolje

Kada su počele kvalifikacije, nismo se nadali da će prva trica doći tek u duelu sa Andorom, ali stvari se se rasplele kako su se rasplele. Pobijedili smo Andoru što je u ovom trenutku najvažnije. Novi selektor je upisao pobjedu, ali baš kao što nismo odigrali neku utakmicu za pamćenje, niti protivnik nije selekcija za neko posebno mjerilo.

Kako se i očekivalo teren je bio težak, domaćini su zaigrali malo prljavije, dok smo sa druge strane mi u utakmicu ušli nervozno, možda i malo previše. Plašili smo da neće biti prodornosti po bokovima, a unutar prve postave večeras nije bilo previše igrača koji se mogu pohvaliti nekom velikom minutažom u klubovima, ali je Andora jednostavno bio protivnik protiv kojeg se moglo i “prošvercati”.

Činjenica je da ranije nismo imali neku preveliku prodornost po bokovima, a u situaciji kada smo bez Sejada Salihovića, Baždarević nije imao previše izbora, pa se odlucio za Višću i Mujdžu na jednoj strani, odnosno Zukanovića i Lulića na drugoj strani.

Ostaje pitanje kakva bi reakcija bila pod pritiskom u defanzivi. Protok lopte je pogotovo u prvom dijelu mogao biti brži, baš kao što smo morali imati prevagu prije svega u igri jedan na jedan, ali nismo vidjeli brzinu ni prodornost po bokovima na samom otvaranju susreta.

Igra je morala biti brža, pa i u sredini terena, jer smo nemali broj puta bili u situaciji da Spahić dugim loptama mora tražiti Džeku ili Ibiševica, baš kao što smo nakon jednog ili dva pasa naprijed znali već u sljedećem vratiti loptu nazad. Naravno, selektor nije imao previše vremena, imao je i nešto novih igrača i definitvno nije bilo lako pogoditi idealnu postavu, osvojiti tri boda i ponuditi nešto ekstra, bez obzira na protivnika.

Situacija se u grupi za nas komplikuje, Velšani se teško mogu prisjetiti kada su bolje izgledali u kvalifikacijama, pobijedili su Izrael u gostima, kući Kipar, sve što mi nismo, s tim da oni imaju jedan bod iz Bruxellasa za kojeg se mi trebamo potruditi.

Slijedi prijeteljska utakmica protiv Austrije koja može dobrim dijelom u ovom trenutku pokazati gdje smo, a onda period do juna mjeseca kada dočekujemo Izrael. Svaka povreda ili manja minutaža od one koje imaju danas naši igrači može stvoriti dodatne probleme Baždareviću.

sportsport.ba | amsport.info