031218UEFA

POTVRĐENO: UEFA od 2021. godine uvodi novo natjecanje!

Krovna europska nogometna organizacija (UEFA) u nedjelju je i službeno potvrdila formiranje novog europskog klupskog natjecanja koje će zaživjeti od 2021. godine.

Na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e u Dublinu potvrđeno je osnivanje novog europskog natjecanja koje će omogućiti većem dijelu klubova Europe igranje u međunarodnim natjecanjima.

Europska liga će se smanjiti s trenutnih 48 klubova na 32, a isti broj će imati i novo natjecanje tako da će sva tri europska natjecanja (Liga prvaka, Europa liga i treće natjecanje) brojati trideset i dva kluba.

Iz četiri najbolje europske lige sedmoplasirana momčad nacionalnog prvenstva plasirat će se na novo natjecanje, a tamo će im se pridružiti niz klubova iz manjih nogometnih zemalja.

Promjena stiže i u strukturi natjecanja Europske lige, u kojoj će se pobjednici skupina, umjesto u šesnaestinu finala, plasirat će izravno u osminu finala natjecanja.

Utakmice novog natjecanja igrat će se četvrtkom kao i one Europske lige. Finala sva tri natjecanja igrat će u istom tjednu, novog natjecanja u srijedu, Europske lige dan kasnije, a Lige prvaka u subotu.