Prcić poručio Sušiću i Jagodiću: “Ne računajte na mene!”

Fudbaler Sochaux-a i član U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine Sanjin Prcić, nezadovoljan što ga nema na spisku kandidata za prijateljski meč sa Egiptom, poručio je selektorima Safetu Sušiću i Vladi Jagodiću da na njega više ne računaju. 

Naš jedini internacionalac u francuskoj Ligi 1 nakon višednevnih konsultacija sa porodicom prelomio je i donio odluku, a argumente pojašnjava ekskluzivno za portal “Dnevnog avaza”.

“Nedavno, tokom utakmice mlade reprezentacije protiv Španije, kada sam iz navodno taktičkih razloga zagrijavan 70 minuta i nisam ušao u igru, te nakon nekoliko dana u Albaniji, osjetio sam da se nalazim u nemilosti selektora Vlade Jagodića. Prešao sam i preko tih poniženja. A sada me i selektor A tima Safet Sušić javno otpisao. Gotovo je. Definitivno! Odlučio sam se zahvaliti Nogometnom savezu BiH na svakoj budućoj saradnji. Nemam “nikoga” u Sarajevu. Ipak, moji najveći prijatelji su u Derventi i vjerovatno će tako biti i ubuduće”, kaže dosadašnji mladi reprezentativac BiH.

Ističe da je dugo razmišljao o posljedicama svoje odluke. Naglašava da svim našim selekcijama želi uspjeh, a posebno najboljoj reprezentaciji da u Brazilu postigne što bolji rezultat i još jednom obraduje najbolje navijače na svijetu.

“Realno, nema više svrhe da se nadam. Mislim da nisam zaslužio da se ja kao jedini u konkurenciji desetak potencijalnih reprezentativaca BiH otpišem i zvanično četiri mjeseca prije Svjetskog prvenstva. Možda nije ni realno da putujem u Brazil, kao ni još neki koji su na mala vrata sada ušli. Ipak, očekivao sam da budem barem pozvan na meč protiv Egipta, na druženje i upoznavanje sa najboljim bh. reprezentativcima, što bi mi kao mladom igraču bio sigurno kompliment i stimulans za budući rad, ali i nada da se u budućnosti radom i još boljim igrama nametnem našem stručnom štabu”, kaže Prcić.

“Volim Bosnu i Hercegovinu i to mi niko nikada neće moći osporiti. Srcem i punom dušom, na ponos moje porodice i mnogih prijatelja, i bez ikakve protekcije, prije pet godina prvi put sam zaigrao za našu kadetsku reprezentaciju. S ponosom sam nastupio u 27 zvaničnih mečeva mlađih selekcija, nosio najdraži dres i stajao pod zastavom dok je svirana himna moje države Bosne i Hercegovine. Istovremeno, upoznao sam dosta prijatelja, dobrih trenera i ljudi u Nogometnom savezu BiH. Posebno se zahvaljujem selektorima Velimiru Stojniću i Toniju Karačiću, te velikom čovjeku Muratu Jahi, koji mi je poput oca i u najtežim trenucima iskazivao podršku, kao i Denijalu Piriću. Hvala i svim novinarima koji su bili više nego korektni prema meni proteklih godina”, kaže Prcić.

Sušić, koji se trenutno nalazi u Brazilu i čiju reakciju na ovaj Prcićev javni istup očekujemo, nedavno je u kratkom roku dao dvije različite izjave o mladom igraču. Za francuski “L’Equipe” je u velikom intervjuu kazao da “prati Prcića, ali da bi ušao u konkurenciju za reprezentaciju BiH, treba se izboriti za mjesto standardnog igrača”.

“Kao takav, došao bi u obzir za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, čak i ako njegova ekipa ne bude postizala dobre rezultate”, rekao je selektor, što smo u “Dnevnom avazu” prenijeli 26. novembra 2013.

U razgovoru za naš list objavljenom 5. februara 2014. Sušić je kazao: “Prcić igra u slabom klubu, a još i nije prvotimac. Za Brazil ne računam na njega sigurno, jer na njegovoj poziciji imam Miralema Pjanića i Zvjezdana Misimovića. Možda u sljedećem ciklusu, a do tada na raspolaganju je mladoj reprezentaciji.”

Prcić će, kako nam je rekao njegov otac Safet, o svome stavu upoznati nadležne u Nogometnom savezu. Kaže da je već poslao pismo na ruke predsjednika NSBiH Elvedina Begića, piše “Dnevni Avaz”