Pred Bešićem je najveća karijera u historiji bh. fudbala

Do prije samo pola godine Muhamed Bešić nalazio se na margini fudbalskih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Sukob sa selektorom mlade reprezentacije Vladom Jagodićem, ali i ranije trenerom u HSV-u Bešića je doveo u reprezentativnu izolaciju, a nakon određenog perioda bez kluba u mađarski Ferencvaroš, gdje je igrao u sjeni izvještavanja bh. medija.

Ipak, baš kao što mu je dao povjerenje da sa 18 godina protiv Meksika u Atlanti debituje za reprezentaciju za koju je tada odigrao cijeli susret, u kvalitet Muhameda Bešića ponovo je pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu vjerovao Safet Sušić koji je napravio nešto što bi napravio rijetko koji trener na svijetu, te igrača iz mađarske lige doveo da čuva najboljeg fudbalera svijeta Messija. Muhamed Bešić višestruko je Papetu vratio ukazano povjerenje, a preko noći među navijačima postao jedan od najdražih i najpopularnijih igrača reprezentacije.

Poseban talenat, brzina, fantastična tehnika, kvalitetan šut, ali i izuzetno solidna pas igra upotpunjena vrhunskim pregledom i fudbalskom inteligencijom, te pozitivnim sportskim manguplukom i drskošću, popularnog Mumeta trenutno čini jednim od najboljih, ako ne i najboljih mladih fudbalera u Europi.

Ako se još uzme u obzir da sa svoje 22 godine već ima iskustvo igranja na Svjetskom prvenstvu, ali i sve redovnije nastupa za izuzetno renomirani Everton u najčvršćoj i najsnažnijoj, ali i po mnogima najboljoj ligi svijeta, te što je najvažnije iz treninga u trening i iz utakmice u utakmicu rapidno napreduje i ispravlja svoje greške, onda je jasno da Muhamed Bešić ima sve predispozicije da napravi najveću karijeru u historiji bh. fudbala.

Uz dobro zdravlje, te smirivanje svog temperamenta koji ga je ranije puno koštao, Muhamed Bešić je igrač kojega će Everton teško zadržati duži period, te je objektivno za očekivati kako će se za njegove usluge već za dvije ili manje godina interesovati najveći svjetski klubovi koji će za njegovo dovođenje morati izdvojiti vjerovatno najveći iznos u historiji bh. fudbala.

Neka se ne naljute ni Pjanić, ni Medunjanin, ni Lulić, ni Hajrović, ali Muhamed Bešić trenutno je igrač koji najviše utiče na igru Zmajeva i čije prisustvo, odnosno odsustvo, uveliko mijenjaju klasu i kvalitet fudbalske reprezentacije BiH.

Svaka čast medaljama, trofejima, velikim transferima i važnim golovima Hasana Salihamidžića, Edina Džeke, Safeta Sušića, Elvira Baljića ili Mehe Kodre, ali Muhamed Bešić mogao bi vrlo lako zaigrati za još veće klubove, osvojiti još više medalja i pehara, ali i zaraditi još veći novac, te postati bh. fudbaler koji je napravio najveću i najbolju karijeru.

Hladne glave, vrijednih radnih navika i nogu čvrsto na zemlji!