Pregled ljetnog prijelaznog roka: 500 milijuna eura za ‘grijače’ rezervne klupe!

Nogomet je odavno postao idealan biznis za pranje novca, ali nakon posljednjeg prijelaznog roka možemo zaključiti da su se brojni dioničari poprilično osramotili ulaganjem jer su zajedno u vjetar bacili pola milijarde eura!

U današnje vrijeme teške recesije teško je povjerovati da jedan čovjek koji se bavi sportom vrijedi više od 100 milijuna eura. Nažalost, to nije iluzija, to je stvarnost u kojoj živimo. Nogomet koji je godinama slovio kao sport siromašnih otišao je u potpuno drugom smjeru. Zapadnjačka politika dovela nas je do sirovog biznisa i raznoraznih menadžera koji svoje klijente prodaju po nestvarnim ciframa.

Da moje riječi ne odu u prazno okrenuti ćemo se gruboj statistici posljednjeg prijelaznog roka. Svima nam je poznato da je transfer Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United postao najskuplji u povijesti nogometa, no neću ovaj tekst posvetiti razvikanom Francuzu.

Ljestvica 50 najskupljih ovoljetnih transfera donosi nam brojna poznata nogometna imena, a polovica od njih odigrala je mizeran broj utakmica. Vođeni tom činjenicom dolazimo do toga da je upravo ta polovica kombinirano gledajući plaćena više od pola milijarde eura.

Da uistinu shvatite koliko je to novca preračunao sam enorman iznos u kune, marke i dinare. Matematičke brojke kažu da je u posljednjem prijelaznom roku potrošeno gotovo 4 milijarde kuna, 1 milijarda maraka odnosno nešto više od 60 milijardi dinara.

387d305d00000578-0-image-m-31_1474125611957

Zaista radi se iznosima od kojih zaboli glava svakog stanovnika ovih prostora, a siguran sam i širom planete. Zanimljivo, više od polovice preplaćenih nogometnih zvijezda u svojim novim klubovima češće grije klupu nego što pokazuje svoje nogometne vještine na zelenim travnjacima kultnih stadiona.

Tako primjerice Leroy Sane, pojačanje Manchester Cityja, plaćen više od 50 milijuna eura, ove je sezone odigrao svega 153 minute. Još goru statistiku ima Henrikh Mkhitaryan, pojačanje Manchester Uniteda, plaćen 42 milijuna eura, na terenu je proveo tek 104 minute. U ovom društvu odabranih nalaze se i  Grzegorz Krychowiak (PSG, 34 milijuna eura, 313 odigranih minuta), Paco Alcácer (Barcelona, 30 milijuna eura, 180 odigranih minuta), Michy Batshuayi (Chelsea, 39 milijuna eura, 222 odigrane minute), Gabriel Barbosa (Inter, 30 milijuna eura, 16 odigranih minuta) i tako dalje.

Ovaj tekst o tamnoj strani nogometnih transfera završavam s još jednom statističkom činjenicom. Najskuplji nogometaš u povijesti Paul Pogba u Manchester United došao je za 105 milijuna eura, a odigrao je 720 minuta. Prema tome ispada je Francuz za svaku provedenu minutu na terenu plaćen 146 tisuća eura!