Prije tačno 10 godina Messi je zabio prvi gol za Barcu… sve ostalo je historija!

Lionel Messi završit će karijeru kao najbolji strijelac u historiji Barcelone, a sve je počelo tačno prije 10 godina na utakmici protiv Albacetea.

Messi je za prvu momčad katalonskog kluba debitirao u oktobru 2002. Tada je imao 17 godina i 114 dana i bio najmlađi igrač koji je u Barcinom dresu igrao u Primeri, a taj rekord mu je tri godine kasnije ‘oduzeo’ Bojan Krkić.

No, jedan rekord će mu teško bilo tko dostići. S 403 gola u službenim utakmicama u dresu Barcelone, Messi je najbolji strijelac u historiji ovog kluba, a s obzirom da ima tek 27 godina, taj rekord bi se mogao popeti u neslućene visine.

A sve je počelo prije tačno 10 godina. Na utakmici protiv Albacetea Messi je upisao prvi gol u službenim utakmicama. Ušao je Argentinac u igru umjesto Eto’oa u 87. minuti, a u praktično prvom dodiru s loptom ubacio je loptu u protivničku mrežu. No, gol je poništen zbog sumnjivo dosuđenog ofsajda, ali Messi nije dugo tugovao.

U prvim sekundama sudijske nadoknade Deco je pokrenuo jednu akciju, Messi odigrao ‘dupli pas’ s Ronaldinhom koji ga je odlično uposlio, a argentinski napadač je lukavo prebacio protivničkog golmana Valbuenu.

Znalo se već i tada da je 17-godišnji Argentinac jedan od najvećih talenata na svijetu, ali malo tko je očekivao da će se nakon ovog gola još 402 puta veseliti. A brojka će biti i još veća. Puno veća.