Pročitajte koja su nova pravila u engleskom Premiershipu i FA Cupu

Sredinom augusta započinje novo izdanje engleskog nogometnog Premiershipa, a sucima je podijeljen priručnik s novim pravilima koja su sužbeno uvedena za novu sezonu.

[ads1]

Međunarodno tijelo IFAB uvelo je preporuke, od kojih su neke kozmetičke (tipa početni udarac sada se može izvesti i unazad…) već uvedene tijekom Eura, no nova sezona Premiershipa donijet će istinske korjenite promjene koje na prvi pogled izgledaju – sjajno.

Osim tog početnog udarca osam je novih pravila kako prenosi tportal.hr, a to su sljedeća pravila:

1. Kako bi se sprjiečili incidenti već i prije utakmice sucima je dozvoljeno pokazivati crvene kartone i prije utakmice, te za vrijeme poluvremena. Incidenti u tunelu i tokom zagrijavanja sada će se moći kazniti odmah.

2. Ukinut će se takozvano trostruko kažnjavanje. Do sada je jedan prekršaj, ako je u 16 i ako ste zadnji igrač, automatski kazneno dovodili do kaznenog udarca, isključenja i suspenzije na više utakmica. Sada se ‘penalu’ isključenje dodaje samo ako je zasluženo grubošću ili evidentnom namjerom.

3. Igračima će se kraća liječnička pomoć nakon grubih prekršaja moći pružati i na terenu kako bi se spiječilo da protivnik dobije nezasluženu prednost od igrača više na terenu.

[ads1]

4. Kada igrač zbog promjene opreme ulazi nazad u igru moći će ga puštati i četvrti sudac, a ne isključivo glavni kao do sada.

5. Ukoliko izvođač kaznenog udarca stane uoči udarca dobit će žuti karton, a protivnik loptu za neizravan slobodni udarac. Usporavanje uoči udarca je i dalje dozvoljeno.

6. Ukoliko, kao Simeone u Španjolskoj nedavno, član neke momčadi uzrokuje prekid bacanjem druge lopte u teren sudac više nakon prekida neće suditi indirekt. Po novom pravilu uslijedit će, ovisno o situaciji, slobodan udarac ili čak ‘penal’.

50 tinejdžera koji su 2007. godine bili na listi najperspektivnijih

7. Bilo kakve kratke hlače ili tajice moraju biti u istoj boji kao i doljnji dio dresa, dok sve majice moraju imati boku kao i rukav dresa.

8. Kod ofsajda ‘mirkopromjene’… Sada je i središnja crta igrališta neutralna zona, odnosno igrač mora biti na protivničkoj polovici da bi bio u opasnosti doći u nedozvoljenu poziciju. Ofsajdi će se od sada izvoditi s mjesta na kojemu je stao igrač koji ga je skrivio.

Promjene stupaju na snagu od prvog kola, a dobar su nastavak posebne promjene koja je uvedena u engleskim kup natjecanjima.

[ads1]

Momčadi koje se plasiraju u kasnije faze FA kupa imat će pravo na četvrtu izmjenu u produžecima, objavio je u srijedu Engleski nogometni savez,  prenosi tportal.hr. FA je objavio da će klubovi pravo na četvrtu izmjenu moći koristiti od četvrtfinala, polufinala i finala FA kupa. Ovaj format je prvi put korišten ove godine na Copa Americi.

‘Odlučili smo uvesti četvrtu izmjenu kako bi natjecanje učinili zanimljivijim. Osim toga, s tehničkog stajališta bit će zanimljivo gledati kako treneri koriste priliku da uvedu još jednog igrača i kako to utječe na konačan rezultat’, kazao je izvršni predsjednik FA Martin Glenn.

S obzirom da je Fifa u svojim posljednjim uputstvima blagonaklono gledala na ovu ideju, očekuje se uskoro četvrta zamjena i u drugim zemljama te na najjačim natjecanjima reprezentacija.