170419NBA

REVOLUCIJA: NBA mijenja sustav natjecanja po uzoru na nogomet?

Košarkaški klubovi u NBA-u imaju samo jedan cilj, a to je osvajanje titule prvaka. Za razliku od nogometnih i ostalih sportskih klubova, oni nemaju priliku za bilo kakav drugi trofej.

 

Glavni čovjek NBA lige Adam Silver otkrio je kako razmišlja o brojnim promjenama, među kojima bi bili i turniri koji se održavaju usred sezone, ali i manji broj utakmica od 82, koliko ih gotovo svaki klub odigra u sezoni.

S jedne strane sam tradicionalist, ali s druge, ovaj format je star više od 50 godina, a u broju 82 nema ništa posebno. Pratimo promjene u navikama gledatelja, na tržištu, otvara nam se cijeli novi svijet u smislu prezentacije. Gledaju utakmice, oduševljeni su njima, ali koji je najbolji način za prezentirati ligu?“, priča Silver.

Skraćivanje naporne sezone značilo bi pad profita, ali zato Silver ima druge ideje.

Posebno me zanimaju drukčiji formati, turniri usred sezone, na primjer. Ako već moraju igrati 82 utakmice, možda ih može biti manje u regularnom dijelu sezone, ali da u raspored ubacimo dva turnira.

Jedna od opcija je turnir kojim bi najlošiji klubovi odlučivali o prvom picku drafta, a drugi turnir bi zamijenio All Star vikend.