Rogerio Ceni – golman koji je u karijeri postigao više golova od nekih napadača

Legendarni brazilski golman Rogerio Ceni (42) otišao je u zasluženu penziju nakon 23 godine i 1256 nastupa za Sao Paulo i reprezentaciju Brazila. Iako je bio golman, Cenija ćemo najviše pamtiti kao najboljeg strijelca među čuvarima mreže.

Specijalist za slobodne udarce i jedanaesterce postigao je u karijeri 131 pogodak, što ga svrstava daleko na prvo mjesto najboljih strijelaca među vratarima. Ceni je 2006. godine prestigao Paragvajca Josea Luisa Chilaverta, koji je tijekom svoje karijere zabio 62 pogotka.

Cijelu svoju seniorsku karijeru Ceni je odradio u dresu Sao Paula, s kojim je osvojio 18 velikih titula, od čega tri brazilska prvenstva i dvije Cope Libertadores. Debitovao je 25. jula 1993. godine, no prvi golman ekipe postao je 1997. kada je klub napustio Zetti. Za reprezentaciju je nastupio u 16 navrata, te je bio član selekcije Brazila koja je 1997. godine osvojila Copa Americu i Svjetsko prvenstvo 2002. godine.

Ceni je svoj prvi pogodak zabio 1997. godine, a posljednji ove godine. Brazilac je 20. augusta 2006. godine postigao svoj 63. pogodak u karijeri, čime je prestigao Chilaverta. Pet godina kasnije Ceni je u utakmici protiv Corinthiansa, iz slobodnog udarca s 18 metara, postigao svoj 100. pogodak u karijeri koji je ujedno bio i pobjednički u toj utakmici. Najbolju godinu imao je 2005. kada je postigao čak 21 pogodak.

“Čestitam ti na karijeri i na svemu što si u njoj napravio. Ti si primjer pravog sportaša i čovjeka. Sretno u novoj fazi života”, napisala je na svom Twitter profilu još jedna brazilska legenda Ronaldinho.