Ronaldo, Messi i Neuer kandidati za Zlatnu loptu

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je danas listu od tri imena koja su ušla u konkurenciju za nagradu za najboljeg fudbalera u ovoj godini. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Manuel Neuer kandidati su za osvajanje Zlatne lopte za 2014. godinu.

Očekivano, kao i prethodnih godina, u konkurenciji su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, koji su to svojim igrama na terenu i zaslužili. Portugalac je sa ekipom Reala u ovoj godini osvojio jubilarnu desetu titulu Lige prvaka, kao i Kup kralja u Španiji. Lionel Messi je sa reprezentacijom Argentine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu osvojio drugo mjesto, a proglašen je i za najboljeg igrača prvenstva.

Njemački golman Manuel Neuer boriće se za ovaj trofej prvi put u svojoj karijeri. On je sa reprezentacijom Njemačke osvojio Mundijal u Brazilu, a sa ekipom Bayerna duplu krunu u Njemačkoj – i Bundesligu i Kup.

Proglašenje najboljeg igrača u proteklog godini biće obavljeno 12. januara 2015. godine na svečanoj ceremoniji koja će se održati u Zurichu.