Rukometaši lagano s Grčkom u prepunoj dvorani u Cazinu

U predivnoj amtosferi pred oko 2500 sjajnih navijača rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, u paklenoj atmosferi, pregazila reprezentaciju Grčke i tako izborila kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Nismo najbolje otvorili meč, Grci su se jako dobro držali u meču sve do 15. minute, kada su imali vodstvo više nego naša reprezentacija, no pri rezultatu 7:7, od 16. od 19. minute serija Zmajeva od 4:0 za 11:7. Do kraja poluvremena dominacija naše reprezentacija, a izabranici selektora Markovića su imali i po šest golova razlike, da bi se na odmor otišlo pri rezultatu 17:12.

Početak drugog dijela su otvorili Grci svojim golom, ali Zmajevi su se vrlo brzo vratili u meč i napravili osam golova razlike, prvi put u 42. minuti, a do kraja je selektor Marković kombinovao na terenu pa su Grci uspjeli da ublaže svoj poraz koji su potpunosti zaslužili u sjajnoj atmosferi u Cazinu. Konačan rezultat je glasio 27:22.

Prvi napad na meču imala je naša reprezentacija, a napad za 1:0 je realizovao popularni “bombarder” Dejan Malinović. Grci su svoj prvi gol postigli sa sedam metara, a siguran je bio Papadopulos, te je krajem druge minute bilo 1:1, Papadopulos je sjajno presjekao loptu našeg napada a Tziras je Grcima donio prvo vodstvo u dva meča, bilo je 1:2.

Imali su Grci priliku da odu na “+2”, ali izgubili su loptu a izjednačio je Nikola Prce, 2:2 je bilo u 5. minuti. Sanikis je vrlo lagano preko naše odbrane matirao Burića, i Grci su poveli sa 2:3. Imali su Grci  i 2:4, ali brzo smo se vratili a izjednačio je Vražalić krajem 8. minute na 4:4.

U 11. minuti je 5:5, a svoj drugi gol za našu reprezentaciju je postigao Nikola Prce. Svoj drugi gol postigao je i Dejan Malinović u 12. minuti kada smo poveli sa 6:5. Mastorogiannis je donio izjednačenje Grcima na 6:6, a isti igrač u 14. minuti donosi novo vodtsvo Grcima od 6:7, ali to je kratko trajalo jer je kapiten Muhamed Toromanović izjednačio na 7:7, svojim prvim golom na meču.

Početkom 16. minute prva odbrana Benjamina Burića, a u našem narednom napadu svoj prvi gol postiže Marko Panić za 8:7 u korist Zmajeva, isti igrač je samo minutu kasnije zaradio prvo isključenje na meču, a Grci su dobili svoj drugi sedmerac no Papadopulos se propisno obrukao. Sa igračem manje sjajna akcija Perića i Toromanovića, a naš kapiten svojim drugim golom nas prvi put na meču vodi na “+2”, bilo je 9:7. Sjajni Faruk Vražalić krade loptu i trči kontru koju je realizovao svojim drugim golom za 10:7, a promašaj u napadu Grka koristimo u napadu a solo akciju sjajnim golom krunisao je Josiip Perić koji nam je donio 11:7, i animirao grččkog selektora da pozove time out.

Grci nakon time outa postižu gol sa sedam metara, ali Faruk Vražalić postaje naš najefikasniji igrač u 20. minuti kada smo vodili sa 12:8. Grčka se približila na tri razlike ponovo, ali sjajnim golom Marko Panić nam vraća “+4”, a sjajni Josip Perić svojim drugim golom na meču nam prvi put donosi “+5” u 23. minuti, kada smo poveli sa 14:9. Dolaze Grci u narednom napadu na 14:10, ali 15:10 nam donosi Marko Panić, a svoj treći gol je postigao desnom rukom. U klubu igrača sa po tri gola Vražaliću i Paniću se pridružio Josip Perić koji je sa sedam metara pogodio za 16:10.

Peđa Dejanović je uspio odbraniti jedan sedmerac u 26. minuti, ali nismo iskoristili napad pa su Grci dobili novu priliku da smanje rezultat što su uspjeli sa sedam metara, pa je krajem 28. minute bilo 16:11, a tada je i selektor Dragan Marković pozvao prvi time out. Nakon time outa po jedan gol na obje strane, a prvi sedmerac smo promašili u 30. minuti kada je Perić promašio sa sedam metara. Grci nisu iskoristili svoj napad, a naša kontra je zaustavljena faulom, da bi Čelica nakon isteka vremena pogodio prečku, pa je poluvrijeme završeno 17:12.

Početak drugog dijela pripao je Grcima koji su smanjili na 17:13, a mi sa igračem više nismo uspjeli postići gol, promašili smo jedan sedmerac preko Terzića, ali u 35. minuti Dejan Malinović sa novog sedmerca za Zmajeve donosi 18:13 u našu korist. Nakon tog gola prekrasan ambijent su uljepšali navijači u Cazinu prekrasnom koreografijom, a Grci su promašili svoj napad, da bi nam Ivan Karačić vratio  najveću razliku od šest golova svojim drugim golom na meču kada smo poveli sa 19:13. Sedam razlike smo prvi put poveli u 37. minuti kada je Faruk Vražalić pogodio za 20:13, no tada je nezgodno doskočio i povrijedio se nažalost.

Grci su potpunosti bili u “knock down-u”, pa su promašili još jedan napad, a naši Zmajevi su imali priliku da odu po prvi put na osam razlike, no dva put šut Toromanovića brani Muhamed Toromanović, koji je nakon dvije greške grčkog napad iz trećeg pokušaja uzastopno, matirao Tzilimparisa za 21:13 u 40. minuti. Nakon deset minuta i 13. gola Grci su uspjeli pogoditi u 41. minuti preko Papadopulosa za 21:14.

U dvije minute dosta promašaja s obje strane, a onda u 43. minuti debitantski gol Damira Halilkovića i ponovo je bilo “+8” u korist Zmajeva. Papadopulos je svoj četvrti gol postigao sa sedam metara za 22:15. Osam razlike na naš konto vraća Damir Halilković svojim drugim golom kada je pogodio za 23:15. Grčka je pogodila za 24:16, ali Damir Halilković se nije zaustavljao nego je postigao svoj treći gol za 24:16. Evangelidis je sjajnim šutem sa deset metara pogodio za 24:17, a promašaj Karačića anulirao je Peđa Dejanović sa dvije uzastopne odbrane. Grčka je došla na “-6” u 50. minuti, a tada je Dragan Marković pozvao time out.

Nakon time outa serija Grčke od 1:2, za 25:20 u 54. minuti. Dvije minute kasnije na semaforu je 26:21. Svoj prvi gol na meču postigao je i Vedran Delić sa sedam metara kada smo poveli sa 27:21. Dvije minute prije kraja Tziras je pogodio za 27:22, a s tim rezultatom se ušlo u posljednju minutu, a to je ujedno bio i konačan rezultat. Halilković, Toromanović, Vražalić i Perić su bili najefikasniji u našem taboru sa po četiri gola.

BOSNA I HERCEGOVINA – GRČKA 27:22 (17:12) Ukupni rezultat: 55:45. 

BOSNA I HERCEGOVINA: B. Burić (pet odbrana), Dejanović (devet odbrana, dva sedemerca), Delić 1, Ovčina, Vražalić 4, Prce 2, Terzić, Čelica, Milas, Karačić 2, Perić 4, Malinović 3, Panić 3, Toromanović 4, Halilković 4, Savić.

GRČKA: Tsilimparis, Tziras 4, Tsatso 1, Tzimurtous 2, Mastorogiannis 3, Evangelidis 2, Georgiadis 1, Sanikis 2, Papadopulos 4, Papadionysiou, Ananiadis, Deligiannis 1, Marango, Petridis 1, Giannopuluolus 1, Gourgoumis.