Rukometni Zmajevi pobijedili Grčku u Solunu

U okviru pretkvalifikacija za odlazak na EP u Poljskoj 2016. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine je kao gost u Solunu savladala Grčku te napravila korak bliže kvalifikacijama za EP.

Prvo poluvrijeme je pripalo našoj reprezentaciji. Sjajno smo otvorili meč serijom od 0:5, a prvi gol smo primili u 8. minuti. Benjamin Burić je bio sjajan na golu, pa je to usporavalo Grke, no i mi smo često u napadu bili bezidejni smo Grcima dozvolili i da se u nekoliko navrata približe na gol zaostatka, ali više nisu mogli, što zahvaljujući Buriću, ali i sjajnoj igri u odbrani naše reprezentacije.

U napadu su prvo držali Karačić i Prce, da bi pred kraj poluvremen na terenu bio perspektivni Građan koji je sjajno pogađao ali pokazao zavidnu bobrenost. Poluvrijeme smo završili sa 13:10, ali moglo je biti i više razlike da smo imali više ideja u napadu, ali i manje da su Grci imali rješenja za našu odbranu Benjamin Burića.

Početak drugog dijela donio je manju dominaciju Grčke, ali smo se onda brzo vratili u ritam sa početka meča pa smo do 47. minute napravili “+6” i dalo se naznačiti da idemo ka pobjedi. U posljednjih deset minuta smo odigrali tačno koliko nam je trebalo, imali smo igrača manje u jednom periodu ali nisu nam mogli parirati te smo dokazali da smo bolji i kvalitetniji i sasvim zasluženo slavili. Selektor Marković je mnogo kombinovao i dao priliku mlađim igračima koji su je sjajno iskoristili, i urevanš idemo sa šest golova prednosti.

Naša reprezentacija je povela sa 0:1 golom kapitena Muhameda Toromanovića, a na drugoj strani sjajna odbrana Benjamina Burića i nova prilika za gol Zmajeva.U trećoj minuti prvi sedmerac za našu reprezentaciju koji je izveo Mirsad Terzić, promašio je ali lopta mu se odbila i popularni Terza je pogodio za 0:2. Nakon šest minuta na semaforu u solunskoj dvorani je stajalo 0:5. Prvo je pogodio snalažljivi Ivan Karačić koji je iskoristio nesmotrenost grčke odbrane, onda “šaraf” sjajnog Ovčine, a iz kontre pogađa Mirsad Terzić i to po drugi put na meču.

U osmoj minuti prvi gol za Grke, Alvanos je pogodio za 1:5, a minutu kasnije je i 2:5. Polovinom deset minute sjano se iznad grčke odbrane izdigao Nikola Prce, postigao svoj prvi gol, a rezultat je glasio 2:6. Kosta Savić je zaradio isključenje, a Grci sa sedam metara preko Papadopulosa smanjuju na 3:6. Iako sa igračem manje uspjeli smo postići gol preko sjajnog Prcea, ali Grci brzo vraćaju tri razlike bilo 4:7 u 12. minuti. U 13. minuti sa sedam metara pponovo pogađa Papadopulos ovaj put za “-2”, bilo je 5:7.

Dvije minute smo pravili mnogo grešaka u napadu, ali Benjamin Burić je bio sjajan na golu, i presijecanju lopti u grčkoj kontri. Gol smo postigli nakon tri minute “posta” preko sjajnog Ivana Karačića za 5:8, no Grci se brzo vraćaju na “-2”, 6:8. U 18. minuti prvo isključenje za Grčku koje je zaradio Christo Tsatso, no nismo iskoristili igrača više u prvom napadu, a onda i sljedećem nakon promšaja Grka.

Naša nova neuspjela akcija donijela je kontru Papadopulosa koji je pogodio za 7:8, što je animiralo Dragana Markovića da pozove time out. Nakon time outa još jedan bezidejan napad, ali odgovornost je preuzeo Nikola Prce, postigao svoj treći gol za za 7:9.

Grci u svom napadu dobivaju sedmerac a najefikasniji Grk Papadopulos postiže svoj četvrti gol za 8:9, ali Ivan Karačić nam vraća “+2”, 8:10. Kosta Savić je u 23. minuti zaradio svoje drugo isključenje, no na našu sreću Grci su napravili probijanje. Sjajan je gol postigao svoj peti Papadopulos za 9:10, no borbeni i mladi sjajni Građan nam vraća “+2”, 9:11. Benjamin Burić je svojom sedmom odbranom donio priliku da odemo na “+3”, no mi smo ponovo bili bezidejni u napadu te smo ostali bez gola, ali ponovo Benjamin Burić brani i uspio je sakupiti osmu odbranu.

Fenomenalni Faruk Vražalić je sjajno proigrao Elmira Građana za 9:12. Papadopulos je sa sedam metara postigao šesti gol za 10:12, ali Dejan Malinović je perfektno pogodio za 10:13 što je bio konačan rezultat na poluvremenu.

Drugo poluvrijeme počelo je grčkom serijom od 2:1, za njih je dva gola postigao Sanikis, dok je za Zmajeve pogodio Dejan Malinović za 12:14. Nismo iskoristili jedan napad sa igračem više, ali smo ukrali loptu Grcima a Marko Panić je iz kontre pogodio za 12:15. Imali smo napad i za “+4” no nismo pogodili, nego smo dozvolili Grcima da smanje na 13:15. Ali u 36. minuti Duško Čelica pogađa za 13:16, a dvije minute kasnije ponovo je dva razlike za naše Zmajeve jer su Grci pogodili za 14:16, pogodio  je Deligiannis, a isti igrač je pogodio i u 39. minuti kada je smanjio na 15:16. Dva gola prednosti nam je vratio Duško Čelica sjajnim golom sa 15 metara, bilo je 15:17 u 40. minuti, a isti igrač nam nakon kontre donosi “+3”, bilo je 15:18.

Zaustavili smo grčki napad, istrčali smo polukontru a Marko Panić je asistirao Toromanoviću za 15:19. U tim trenucima na terenu je bila jedna potpuno nova postava sa dosta mlađim igračima. Nismo iskoristili dva napada, no Grke je svojom prvom odbranom zaustavio Adam Savića. U 46. minuti svoj treći gol postiže Dejan Malinović koji je pogodio za 15:20, a što je animiralo grčkog selektora Kranakisa da pozove time out. Minuta odmora nije ništa donijela Grcima, već “+6” Zmajeva koji su pogodili preko Građana za 15:21.

U 49. minuti je 16:22, a svoj četvrti gol postiže Nikola Prce koji je zamijenio Duška Čelicu. Sanikis je smanjio na 17:22, a Papadopulos je sa sedam metara smanjio na “-4” na ulasku u posljednjih deset minuta, bilo je 18:22. Seriju od 3:0 Grčke zaključio je Papadopulos svojim osmim golom, a Dragan Marković je u 52. minuti pozvao time out. Nikola Prce je nakon time outa pogodio za 19:23, a benjamin Burić je odbranio sedmerac Papadoplusu, da bi kapiten Muhamed Toromanović pogodio za 19:24. U 56. minuti je bilo 21:26, a pogodio je Dejan Malinović, i to po četvrti put.

Uspjeli su Grci smanjiti na 22:26, a Toromanović nam vraća “+5”. Benjamin Burić je skinuo svoj drugi sedmerac, a Ivan Milas svojim prvim golom nas vodi na 22:28. Nikola Prce je bio najefikasnji u našim redovima sa pet golova, dok su Toromanović i Malinović dodali po četiri gola. Benjamin Burić je sakupio 15 odbrana. Kod Grčke Papadopulos je postigao devet golova, od toga šest sa sedam metara.