S jednim je Zmajem u tandemu Džeko osvojio naslov, može li i s drugim?

Gdje god su se u istoj momčadi našla dvojica bh. igrača, rezultat nije izostao! Edin Džeko i Miralem Pjanić postaju tandem na krilima kojeg Roma želi naslov prvaka Italije!

Malo je bh. nogometaša uopće igralo u ligama petice, kamoli da su po dvojica njih nastupala za isti klub. Ipak, nekoliko takvih slučajeva donijelo je velike rezultate klubovima za koje su nastupali. Prvi bh. tandem u nekom klubu koji je postigao značajajnije rezultate bio je Hoffenheimov dvojac Vedad Ibišević – Sead Salihović. Najveći uspjeh postigli su u premijernoj sezoni svoga kluba u Bundesligi.

Hoffenheim je “harao” prvom polusezonom Bundeslige 2008./09. Vedad Ibišević bio je najbolji strijelac prvog dijela prvenstva. U 17 utakmica postigao je 18 pogodaka i imao sedam asistencija! Njegov kolega Sead Salihović u istoj je sezoni osam pogodaka i deset asistencija.

Nemalo se puta dogodilo da Salihović posluži Ibiševića, uglavnom iz slobodnih udaraca, a da ovaj glavom pospremi tu loptu u mrežu. Hoffenheim je tada na njihovim krilima bio prvi na polusezoni, a tko zna, možda je mogao biti i puno uspješniji te godine da se Ibišević nije teško ozlijedio. Njihova momčad te je 2008./09. na koncu završila na 7. mjesto, što je i danas najveći uspjeh kluba u Bundesligi.

Još pakleniji bh. tandem bio je onaj u Wolfsburgu, kojeg su jedne sezone do naslova prvaka doveli Zvjezdan Misimović i Edin Džeko. Kako je to bila ubitačna kombinacija u napadu! Igra vukova je te godine bila tako lijepa i jednostavna. Netko od igrača preda loptu Misimoviću, a ovaj pronađe Džeku ili Grafitea, a njih dvojica put do mreže. Inače, te sezone Džeko i Grafite su vodili i utrku za najboljed strijeca Bundeslige.

Misimović je te sezone zabio osam pogodaka i imao nejvjerojatnih 20 asistencija, dok je Edin Džeko bio još goropadniji u napadu, s 26 golova, čemu je dodao još deset asistencija. Ipak, te sezone od njega je učinkoviti bio kolega Grafite sa 28 golova i 11 asistencija.

Edin Džeko inače počinje novu sezonu u Romi, a tamo će ga dočekati Miralem Pjanić. Ostaje vidjeti može li spomenuti dvojac nadmašiti jedan od dva prethodna uspješna bh. tandema u ligama petice…