Safet Sušić otkrio krivca za njegovu smjenu

Bivši selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić za Klix.ba je potvrdio da je od ljudi iz Nogometnog saveza BiH, nakon što je dobio otkaz, tražio da mu isplate dug do dana otkaza, koji je iznosio 150.000 KM, te da ga nastave plaćati do juna naredne godine po 50.000 KM mjesečno.

“To je bio moj prijedlog ljudima u Savezu i sada se o tome treba očitovati Izvršni odbor NSBiH. Ja nisam mogao ponuditi korektniji prijedlog. Ponudio sam, logično, da mi isplate 150.000 KM duga, te da me plaćaju do juna 2015. kao da se ništa nije dogodilo. No, ako bih pronašao angažman, oni bi po automatizmu prestali biti obavezni da mi isplaćuju te mjesečne plate”, rekao je Sušić dodajući da će razmisliti šta će poduzeti ako Savez ne pristane na njegove uslove.

Naglašava kako se smatra odgovornim za to što BiH ima samo dva boda iz četiri utakmice u kvalifikacijama za Euro, ali i kako vjeruje da još uvijek ima šanse za odlazak na EP.

“Ja sam uvjeravao ljude da mi u najgorem slučaju možemo biti treći i da me puste da radim, međutim, mislim da sam smijenjen zbog BH Fanaticosa, koji su vršili pritisak, te su predsjednik i Izvršni odbor morali donijeti hitnu odluku o mojoj smjeni. Bio sam spreman sam otići ako naredne godine ne bismo pobijedili Izrael na našem terenu. Imam ja još dosta toga reći, ali još nije vrijeme za to”, naveo je Sušić.

Upitali smo Sušića i o interesu velikog Galatasarayja za njegove usluge, o čemu danas pišu turski mediji, no Pape kaže da ga još niko nije kontaktirao u vezi s tim. “Ne znam ko ne bi prihvatio ponudu da bude trener velikog Galatasarayja. Naravno da bih bio zainteresovan ako bi došlo do takvog kontakta”, istakao je Sušić.

Dodao je kako nakon odlaska sa pozicije selektora BiH još nije dobio ponudu za preuzimanje nekog kluba ili reprezentacije, te da se nada kako neće praviti dugu pauzu. “Čekat ću interesantnu ponudu. Ne bih želio sada praviti dugu pauzu, jer se ne osjećam umorno”, zaključio je Sušić.