Saopštenje Budućnosti nakon debakla u Pioniru: Za nas ABA liga više ne postoji!

Budućnostsaopštenje

Košarkaški klub Budućnost iz Podgorice izdao je saopćenje za javnost u kojem je navedeno da traže smjenu čelnika ABA lige i da ovo regionalno takmičenje ne postoji za njih dok ne dođe do određenih promjena.

 

Budućnost je u “majstorici” poražena od Crvene zvezde u Beogradu, a meč su, umjesto dešavanja na terenu, obilježili domaći navijači koji su na zagrijavanju ušli na teren i verbalno i fizički napali igrače Budućnosti.

Kada su gosti iz Crne Gore krenuli prema svlačionici, s tribina je jedan košarkaš pogođen ciglom, a nakon brojnih molbi organizatora ABA lige i čelnika Crvene zvezde, meč je uz 50 minuta zakašnjenja ipak počeo. Nakon svih dešavanja van parketa bilo je jasno da igrači Budućnosti nisu bili spremni za ovaj meč i na kraju je Crvena zvezda upisala pobjedu i osvojila ABA ligu.

“U dogovoru sa Čovićem direktor i sportski direktor ABA lige omogućili su neregularnost u petoj utakmici finala i fizičke napade na igrače Budućnost Volija. Igrači i stručni štab Budućnost Volija su večeras doživjeli horor – linč i fizičko nasilje. Nakon napada koji su zabilježile kamere i prenijeli svi mediji, uključujući i srbijanske, a koje su snimili i članovi naše delegacije, kada su igrači gađani upaljačima, drškama, stolicama i drugim predmetima i kada su napadnuti od 
velikog broja navijača na terenu, povukli su se u svlačionicu, spašavajući se od agresije, potpuno nezaštićeni od policije i pored obećanja koje je policija danas poslala Klubu u službenom saopćenju. Povrijeđeni su igrači Norris Cole i Suad Šehović, a Nemanja Gordić je pogođen stolicom. Svjesni da je atmosfera takva da nema uvjeta da se odigra utakmica, od čelnika ABA lige, za koje smo dobili informaciju da su ucijenjeni od Crvene zvezde, tražili smo da se isprazni dvorana ili da se utakmica odigra sutra. Nažalost, mada su Novosel i Čabarkapa vidjeli da su naši igrači u pravom smislu riječi jedva izvukli živu glavu i da bi došlo do ozbiljnih povreda košarkaša i stručnog štaba, s potencijalno smrtnim slučajem da su još nekoliko minuta ostali na terenu, insistirali su na tome da se za pet minuta vrate na teren, s prijetnjom da će se utakmica registrirati sa službenim rezultatom od 20:0 u korist Crvene zvezde. Svjesni da u toj situaciji možemo biti samo poraženi, prihvatili smo da bismo sačuvali igrače i stručni stožer. Ponosni smo na naš tim što su u takvoj situaciji ipak izašli na teren. O svim događajima ćemo detaljno i s dokazima informirati klubove vlasnike ABA lige, jer s ljudima koji su nas doveli u ovu neprihvatljivu i ponižavajuću situaciju, ABA liga od večeras ne postoji. Očekujemo njihovu smjenu”, saopćili su iz kluba.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebooku