Selektore? Prciću? Mir, mir, mir…

Odluka Sanjina Prcić, jednog od najboljih mladih reprezentativaca u aktuelnoj generaciji naše U-21 selekcije, da u budućnosti kaže “ne” dresu naših nacionalnih selekcija iznenadila je fudbalsku i sportsku javnost u našoj domovini.

Prcić koji je prošao kompletnu omladinsku školu francuskog Sochauxa, u koji ga je svojevremeno kao dječaka preporučio Mehmed Baždarević, svoju “zahvalnicu” NFSBiH saopštio je putem medija, a razloge svoje ovakve odluke objasnio je i u izjavi za naš portal.  Mladog fudbalera Sochauxa, kluba koji je itekako priznat u Francuskoj, koji se trenutno nalazi u grčevitoj borbi za opstanak u Ligue 1, zaboljela je izjava selektora Safeta Sušića.

Prcić igra u slabom klubu, a još i nije prvotimac. Za Brazil ne računam na njega sigurno, jer na njegovoj poziciji imam Miralema Pjanića i Zvjezdana Misimovića. Možda u sljedećem ciklusu, a do tada na raspolaganju je mladoj reprezentaciji”, kazao je najbolji strani fudbaler u historiji PSG, ali i lige u kojoj nastupa Prcić, u svojoj izjavi za Dnevni Avaz.

Možda Sochaux jeste loš ove sezone. Možda je i francuska liga lošija nego ranijih godina, ali od ekipe koja je podmladila sastav teško je bilo šta drugo očekivati od borbe za opstanak, a poznata je činjenica da ovaj francuski tim nade polaže na snage proizvedene u vlastitom omladinskom pogonu.

Koliko god Sochaux slabo kotirao ove sezone, Prcić je u dresu istog skupio 18 nastupa u Ligue 1 (1015 minuta), dva nastupa u Kupu Francuske (86 minuta), te jedan nastup (74 minute) u Liga kupu. U svo dužno poštovanje prema selektoru Sušiću, svaki fudbaler koji razmišlja i nada se progresu u svojoj karijeri valjda se ima pravo nadati pozivu i razmišljati o dresu A reprezentacije Bosne i Hercegovine, pogotovo kada igra u jednoj od “liga petice”. Bez obzira na sve, pretposljednji tim francuske lige, kao i sama liga, jači je od mnogih klubova i takmičenja iz kojeg su stizali ranije, a stižu i sada, reprezentativci Bosne i Hercegovine.

Računati na nekoga ili ne za Svjetsko prvenstvo u Brazilu je lična odluka selektora, on nas je tamo i odveo zajedno sa najboljim sastavom koji je naš nacionalni tim imao ikada u svojoj dosadašnjoj historiji. Ipak, “otpisivanje” igrača putem medija ne bi nam se smjelo dešavati, pogotovo ne onih igrača na koje bismo mogli računati u narednih 10-15 godina.

I sam Prcić, koji realno nema mjesta u timu pored zdravog Misimovića, Pjanića i Medunjanina, trebao je stati na loptu, baš kao u susretu protiv mlade reprezentacije Španije na Bilinom, kada je uprkos katastrofi izabranika Vlade Jagodića, pokazao i dokazao da ima neosporan kvalitet. Sabereš, oduzmeš…od narednih kvalifikacija za EURO gotovo sigurno je među Zmajevima.

Borimo se za talente, a gubimo one koje već imamo?

Požurio je Sanjo sa izjavom, prenaglio, a možda mu je bila i puna kapa svega, obzirom da su se i ranije u omladinskim selekcija našeg tima često “koplja lomila” preko njegovih leđa.

Ipak, odluka mladog veznjaka, bez obzira na sve nije trebala biti ovako, reći ćemo, ishitrena. Mnogi upravo u njemu vide novog playmakera ekipa koju će za par godina predvoditi Sušić ili neko drugi, sasvim je nebitno. Bitno je da u borbi za talente za koju svi tako zdušno navijamo, pratimo, ne gubimo one koji su već naši.

Ishitrena reakcija i Sušića, i Prcića, nije razlog da Bosanci i Hercegovci u skorije vrijeme budu uskraćeni za majstorije mladog veznjaka u dresu seniorske reprezentacije BiH. Selektore? Prciću? Mir, mir, mir… jer nismo mi ni Brazil, ni Njemačka, niti ostale fudbalske velesile. Nama je bitan svaki kvalitetan igrač, svaki talenat koji želi ljubav prema BiH dokazati nastupom u njenom dresu!