Selektorova je zadnja, ali tri golmana, dva napadača…

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, objavio je spisak fudbalera koje planira voditi na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Na Papetovom spisku našla su se 24 igrača, iako će selektor pored ova 24 fudbalera još šest imena prijaviti FIFA-i, od kojih će u slučaju da se neko povrijedi biti “popunjen” broj putnika za Brazil. Iako selektor nije rekao koji je to šest imena, sasvim sigurno će se još mnogo toga polemisati i pričati o spisku, i to s punim pravom.

Bosanskohercegovačka sportska javnost, te bh. navijači s velikim nestrpljenjem su očekivali objavljivanje spiska za Mundijal, iako se i prije par mjeseci moglo naslutiti koji će igrači biti u Papetovom kadru. Selektor se oslonio na imena koja su iznijela kvalifikacije, s tim da je istim dodao i tri igrača koja nisu upisala ni minute tokom kvalifikacionog ciklusa.

Radi se o Tini Svenu Sušiću, Anelu Hadžiću i Muhamedu Bešiću. I dok je posljednji već igrao za nacionalni tim, Hadžić i Sušić su debitovali u prijateljskom susretu sa Egiptom u kojem su Zmajevi pretrpjeli poraz. Pomenuti dvojac u duelu s Egiptom nije pokazao ništa spektakularno, a kako im ni forma nije u uzlaznoj putanji u prosječnim ekipama čije boje brane, s pravom se može postaviti pitanje selektoru na osnovu kojih kriterija su dobili poziv? Složit ćemo se da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ima mnogo boljih veznih igrača, no isto tako se moramo složiti da je selektor taj koji bira i koji odgovara za rezultat.

Bez igrača iz domaćeg prvenstva

Na selektorovom spisku, izuzev golmana Asmira Avdukića, ne nalazi se niti jedan fudbaler iz domaćeg prvenstva i po tome ćemo najvjerovatnije biti jedinstveni. Istina, kvalitet fudbala u Premijer ligi nije na zavidnom nivou, no ako na spisku ima mjesta za igrače iz prosječne hrvatske i austrijske lige, onda se moglo pronaći mjesto i za nekog iz Premijer lige, ako ništa radi dodatnog motiva tim igračima. Uostalom, i sam Pape svoj spektakularni fudbalski put počeo je graditi u Bosni i Hercegovini…

Dva napadača i tri golmana

Safet Sušić odlučio je rizikovati, odnosno na Svjetsko prvenstvo povesti samo dva klasična napadača, iako ćemo u Brazilu odigrati najmanje tri susreta, a opasnost od povreda ili isključenja i suspenzija uvijek postoji. Edin Džeko i Vedad Ibišević su jedini su klasični napadači, iako selektor tvrdi da na tom mjestu mogu igrati Senijad Ibričić, Edin Višća i Izet Hajrović, koji su po vokaciji veznjaci i koji u karijeri nikada nisu igrali u samom vrhu napada.

Preuzeo je Pape na sebe ogroman rizik, a s dva napadača, od kojih jedan u posljednjih par mjeseci više ne igra nego što igra, rijetko je koja selekcije kretala na Mundijal. Čudno zvuči, no u Brazilu ćemo imati tri golmana, kao i svaka reprezentacija, te samo dva napadača.

Je li se Sušić olako odrekao usluga Elvira Rahimića?

Elvira Rahimića dugo nije bilo u reprezentaciji. Najbolje igračke godine General je dao svojim Armejcima gdje je neprikosnovena klupska legenda. Da kojim slučajem ima 10 godina manje danas bi njegova mirnoća, sigurnost i pravovremenost vrijedili milione na fudbalskoj tržnici. Istini za volju Rahimić gotovo nikako nije igrao za CSKA. “Više volim na terenu vidjeti Rahimića sa štakom, nego ostale na raketi”, reče jedan kolega davno tokom jednog treninga reprezentacije u Hrasnici.

Hoće li Pape požaliti da svog jedinog pravog defanzivca-razbijača, umjesto na spisak uvrsti u stručni štab pokazati će već prve kontrolne utakmice sa Meksikom i Obalom Slonovače. Sve u svemu, selektor je objavio spisak na kojem ima igrača koji svojim igrama u posljednje vrijeme nisu zaslužili poziv, dok ima i igrača koji su neopravdano ostali bez poziva, ali treba ponoviti da je selektorova zadnja i da će za eventualni neuspjeh on snositi odgovornost.