110619Katar

STRAVIČNO: Mračna strana Svjetskog prvenstva u Kataru!

Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se za tri godine održati u Kataru bit će kontroverzno po mnogočemu.

Katar troši nevjerojatne cifre novca kako bi završio sve planirane projekte do početka Svjetskog prvenstva koje će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022 godine.

Iako su površinom gotovo dvostruko manji od Slovenije i usprkos negostoljubivoj klimi, Katar je uspio dobiti domaćinstvo najvećeg nogometnog turnira. Zemlja obiluje zalihama plina, zbog čijeg izvoza su postali najbogatija država na svijetu.

110619Katar1

Vlasti Katara ulažu ogromne količine novca u razvoj sporta i organizaciju sportskih događaja. Vrhunac te sportske diplomacije bit će organizacija Svjetskog nogometnog prvenstva.

Zbog SP-a se gotovo cijela zemlja pretvorila u veliko gradilište pa je tako prošlog mjeseca u Dohi otvorena prva linija metroa, a punom parom se grade veliki stadioni.

Naravno, takvi infrastrukturni projekti zahtijevaju i velik broj radnika. Tako je od 2,6 milijuna stanovnika tek 300.000 državljana Katara, dok su stotine tisuća ljudi uvozna radna snaga iz siromašnih država.

110619Katar2

Njih 28 tisuća trenutno radi na izgradnji stadiona, ali pritom zarađuju bijednu plaću. Naime, po satu dobivaju jedva jedan euro.

110619Katar4

Ugledni svjetski mediji više su puta pisali da su Katarci kupili prvenstvo podmićivanjem dužnosnika FIFA-e i pojedinih nogometnih saveza. Usprkos tome, organizacija im nije oduzeta.

110619Katar5

Katar je potrošio više od 5 milijardi eura na infrastrukturne projekte, a puno veća cijena plaćena je životima siromašnih radnika – prema nekim izvješćima, njih 1800 dosad je poginulo na nesrećama na radu.

1106Katar3

Pratite nas na Instagramu i Facebooku