Svemirski tenis dvojice majstora bijelog sporta pripao Rogeru Federeru!

Odavno jedan teniski meč nije izazvao ovoliku pažnju i interesovanje kao što je to bio današnji okršaj Rogera Federera i Rafaela Nadala u finalu prvog Grand Slama u sezoni Australian Opena.

Čak ni nedavni duel Đokovića i Murrayja u posljednjem meču u 2016. godini koji je odlučivao o prvom mjestu na ATP listi nije digao ovoliko buke. Očito s razlogom, jer su nas ova dva majstora bijelog sporta u prošlosti zadužili za sva vremena.

U vrhunskom tenisu kakav nam mogu pružiti samo vrhunski majstori Federer je pobijedio Nadala sa 3:2, po setovima 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3. Švicarac je ovim trijumfom stigao do svoje 18. Grand Slam titule, dok je Nadal ostao na 14. titula.

Prvi gem na svoj servis dobija Nadal bez izgubljenog poena. Potom se igralo gem za gem, da bi Federer napravio break za 4:3 i na kraju dobio prvi set sa 6:4. Drugi set je u potpunosti pripao Nadalu koji je dobio 4 uvodna gema i na kraju završio set sa 6:3.

U trećem setu smo gledali svemirski tenis. Federer se razgoropadio, kao iz najboljih dana i poveo sa 3:0. Nadal je smanjio na 3:1, ali nakon toga nestvarni Roger sa lakoćom uzima tri gema (6:1) i potpuno zasluženo poveo sa 2:1 u setovima.

I u četvrtom setu je nastavljena prava rovovska bitka. Nadal se nakon lošeg trećeg seta uozbiljio i prvi došao do breaka za 3:1, što je presudilo pa je Španac osvojio četvriti set rezultatom 6:3, te smo ušli u peti odlučujući set ovog klasika.

Odlučujući set je počeo braekom Nadala, koji nakon toga isti potvrđuje za veliko vodstvo od 2:0. Federer se potom vraća, koristi šestu break priliku u ovom setu, potom je potvrđuje svojim servisom za vodstvo od 4:3.

Strašan tenis, kao da su najbolje ostavili za kraj. U sjajnoj razmjeni Federer je uzeo break Nadalu za 5:3 i servirao za pobjedu. Neuništivi Švicarac u velikoj drami dobija i gem na svoj servis i dolazi do velike pobjede i 18. Grand Slam titule u karijeri.