Teletović: Pred svaku utakmicu gledam Draženovu fotografiju

Mirza Teletović iz utakmice u utakmicu oduševljava. Naš košarkaš je već u drugoj sezoni NBA karijere stekao reputaciju opasnog šutera, pa protivnici Brooklyn Netsa veliku pažnju poklanjaju čuvanju Mirze.

Mirza je za američki USA Today dao intervju, a istakao je kako pred svaku utakmicu pogleda u fotografiju legende hrvatske i jugoslovenske košarke Dražena Petrovića.

“Uvijek prije utakmice pogledam u njegovu fotografiju. To mi daje nevjerovatnu inspiraciju. Dražen je svima bio idol. On je razlog zbog kojeg sam došao ovdje. On je legenda”, istakao je Teletović.

Protekle sezone je Mirza dobivao malo prilike za igru, kada su tim predvodili Avery Johnson i PJ Carlesimo. Ipak, dolaskom Jasona Kidda, Teletović je dobio pravu priliku.

“Sjetite se da i Dražen nije igrao po dolasku u NBA. Pogledajte njegove intervjue. Kada god su ga pitali šta se događa, zašto ne igra, nije mogao reći ništa. Svima je teško kad dođu. Dražen je bio 10.000 puta veći igrač od mene po dolasku u NBA, a meni je bilo olakšanje kada sam došao u klub gdje je Dražen igrao. Teško je doći u NBA i ne dobiti priliku za igru”, istakao je Mirza.

Uporedio je svoju igru iz prošle i ove sezone. “Momci očekuju da radim svoj posao, a to je da raširim reket, te da pogađam šuteve kad su mi saigrači udvojeni. Ove sezone sa Jasonom je mnogo drugačije. Prvi dan kada je stigao rekao mi je da sam potreban ove sezone i da zna za šta sam sposoban”.

Podsjetio se Mirza ratnih dešavanja. Sirena na NBA parketima ga podsjeća na rat.

“Nisam nikad mogao otići daleko od kuće. Zamislite da počne bombardovanje i da morate trčati kući. Uvijek sam morao biti blizu kuće, a najbliži mi je bio košarkaški teren. Uvijek smo bili u opasnosti. Ova sirena me podsjeća na opasnost pred bombardovanje. Živio sam u strahu tri godine i u tim trenucima cijenite svaki dan  kada si slobodan i kada možeš uživati u životu”, rekao je Teletović, te je za kraj dodao: “Mogu još mnogo više. Samo je pitanje vremena”…