Vrijednosti nogometnih reprezentacija prema stranici Transfermarkt

Stranica Transfermarkt procjenjuje da je najskuplja reprezentacija na svijetu Španija čija je vrijednost 592 miliona eura. Međutim, uvijek je posebno zanimljivo vidjeti kako stoje reprezentacije iz regije.

[ads1]

Hrvatska ima najvrijedniji tim koji je “težak” 292,75 miliona eura. Najskuplji fudbaleri “Vatrenih”, članovi ljutih rivala iz Madrida i Barcelone Luka Modrić i Ivan Rakitić ujedno su i najskuplji nogometaši regije. Obojica vrijede po 50 miliona eura.

Selekcija Srbije vrijedi 116 miliona eura, a njihov najskuplji fudbaler je Dušan Tadić iz Southamptona čiju vrijednost Transfermarkt procijenjuje na 15 miliona eura.

[ads1]

Nogometaši Bosne i Hercegovine vrijede ukupno 108 miliona eura, a odnedavni član prvaka Italije i novi stanovnik Torina Miralem Pjanić je najvrijedniji Zmaj sa procijenjenom vrijednošću od 38 miliona eura. Edina Džeko nakon loše sezone spao je na “samo” 12 miliona eura vrijednosti.

Nakon toga slijedi Slovenija sa 83,75 miliona eura, a najvrijedniji je golman Jan Oblak (25 miliona eura). Reprezentacija Makedonije je procijenjena na 20 miliona eura.

[ads1]

Crna Gora se nalazi na posljednjem mjestu vrijednosti selekcija nastalih raspadom Jugoslavije. Vrijednost Crnogoraca procijenjuje se na 16 miliona eura, a na Nikolu Vukčevića iz Brage otpada najveći dio novca, tačnije 2,5 miliona eura.

Međutim, iz nepoznatog razloga Transfermarkt u sastav nije uračunao i Stevana Jovetića. Ovaj fudbaler Intera vrijedi 14 miliona eura što bi značajno popravilo opštu vrijednost tima Crne Gore.