Četvrtak, 16.08.2018.

Zašto je Roman Abramovič kupio Chelsea i kakve veze Ferguson ima s tim?

Sir Alex Ferguson je po mnogima jedan od najboljih trenera svih vremena, a tome svjedoče brojni trofeji u vitrinama Manchester Uniteda, fascinantni statistički podaci, te mnoge legende nogometa koje je “prgavi Škot” odškolovao i pretvorio u zvijezde. 

Njemu u čast, odlučili smo u narednom periodu prisjetiti se nekih poznatih, ali i objaviti neke manje poznate događaje i situacije iz njegovog života u jednom dužem serijalu članaka.

U ovom prvom dijelu govorićemo o utjecaju koji je samo jedna utakmica Uniteda pod vodstvom Sir Alexa Fergusona imala na Romana Abramoviča, vjerovatno najpoznatijeg vlasnika jednog nogometnog kluba u svijetu (pored nekada neprikosnovenog Berlusconija).

Riječ je o utakmici četvrtfinala Lige prvaka, tačnije o uzvratnom susretu na Old Traffordu. Sudar titana desio se 23.04.2003. godine. Manchester United je pokušavao nadoknaditi zaostatak iz prvog susreta od 3:1. Fantastičan meč viđen je na Teatru snova, a Real je uprkos porazu od 4:3 na kraju otišao u polufinale.

Ferguson se ovako prisjeća tog meča: “Na prvoj utakmici protiv Reala, Van Nistelrooy je bio jedini strijelac za naš tim. Golove za Real su postigli Luis Figo i Raul, dvaput, i ostavili nas s deficitom od 3:1 za revanš na domaćem terenu, kad sam odlučio da ostavim Beckhama na klupi. To je bila antologijska utakmica, koju je, kako legenda kaže, uživo i gledao Roman Abramovič. Bio je toliko oduševljen našom pobjedom rezultatom 4:3 i het-trikom brazilskog napadača Ronalda da je odlučio da se i sam umiješa u ovu veliku svjetsku dramu, tako što će kupiti Chelsea.”