Zašto selektor robuje jednom sistemu?

Navijači izviždali Edina Džeku. Safet Sušić kritikovao navijače. Otac Edina Džeke se okomio na selektora Safeta Sušića. To su uglavnom naslovi u medijima nakon utakmice protiv Egipta. Idealni naslovi za javnu raspravu. Ko je u pravu, ko u krivu?

Kao prvo, postavlja se pitanje zašto su navijači izviždali Edina? Zato što bi i on sam vjerovatno sebi uradio isto kada bi pogledao kako to izgleda sa tribina. I on i Vedad Ibišević. Dva igrača, klasična napadača, koji su, bez obzira u kakvoj formi, pravi “kileri” koji mogu odlično reagovati na oštru prizemnu loptu, na dobro ubacivanje iz konera ili pravi centaršut. Igrači koji nekada mogu iz ničega zabiti gol.

Međutim, kada vratimo film posljednjih pet šest utakmica, vidjet ćemo koliko se obojica muče. Bez pravih lopti ni sa bokova ni iz sredine, pogotovo ako na terenu nema Zvjezdana Misimovića i Miralema Pjanića. Pa čak i kada su obojica tu, ako ih protivnička ekipa neutrališe, mi izgledamo nemoćno. Bez obzira na protivnika. Ruku na srce, mučili smo se i protiv litvanskog bunkera sve dok Džeko nije uzeo loptu pa otišao na stranu, te je jednostavno prizemnom loptom u petercu pronašao Ibiševića. Zašto je to tako?

Zato što selektor robuje jednim sistemom, zato što prave zamjene za pojedine igrače nemamo. I tek tu se vraćamo na suštinu problema. Pitate se kako? Jednostavno tako. Kakav izgleda put novog igrača do naše reprezentacije? Novinari na nekoj od pressica potegnu pitanje nekog igrača.

Selektor se izjasni po principu kako papirologija nije završena, pa ćemo vidjeti. I onda prođe par mjeseci, papirologija bude završena i novi igrač je tu. Kako, zašto, objašnjenja nema. Da li je to igrač koji nam nedostaje? Da li nam profil tog igrača odgovara, da li se uklapa u sistem?

Ta se pitanja ne postavljaju. A nemali broj puta je sam selektor rekao kako je ovo sada prava selekcija i kako igrači tu ne dolaze reda radi. U prevodu to bi značilo da je u proteklih nekoliko mjeseci sam selektor odgledao po dvadesetak utakmica Anela Hadžića i Svena Tina Sušića i da je nakon silnih odgledanih utakmica zaključio da je to to. A, znamo da nije.

Pa da onda bez ikakvih problema Tino Sven Sušić, koji nije među važnijim igračima u prosječnom Hajduku, uskoči od prve minute, kako igra reprezentacije neće trpiti. Banaliziramo, to bi bilo isto kao kada bi na mjestu Messija zaigrao igrač All Boysa za zadatkom da hrani loptama Di Mariju, Palacija, Higuaina kao Messi, ali tako ne ide.

Tako jednostavno ne ide. Zato selektor mora imati i druga rješenja u određenom trenutku, možda nekada mora i improvizovati, ali ne smije sebi dozvoliti da u jednoj utakmici za 90 minuta isproba dva igrača, bespotrebno proizvede konflikt na relaciji Džeko – navijači, “unervozi” Ibiševića i na kraju još izgubi utakmicu. To je malo previše, za jednu ovakvu selekciju – na pragu Svjetskog prvenstva.