Endemska vrsta: Defanzivni vezni kalibra Roya Keanea

Štoperi udaraju i lome, to im je jedan jedini zadatak na terenu uz skok igru, ali zna se ko su pravi doktori ove igre, zadnji vezni dabome.

[ads1]

Igrači koji znaju sa loptom, znaju dodati, znaju da šutiraju iz daljine, ali su uglavnom u fazonu: Lopta može da prođe, ali ti teško da ćeš, i usput razmisli o otvaranju ljekarskog kartona u obližnoj bolnici na minimum tri mjeseca.

Odlaskom Roya Keanea u penziju, završila se era takvih igrača. Držaće još malo tu priču De Rossi, Mascherano i eventualno Nigel de Jong, ali manje-više sve su to trenutno neiživljeni divljaci, daleko od Roya Keanea i nekih momaka sličnih njemu koji su imali i eleganciju i strast u tome svemu, pa kad vidiš kako polušpic Leicestera obilazi Carricka bez većih problema, stani i zapitaj se kako bi to Roy Keane odradio…

“Usijani Irac” 8 godina kapiten Manchester Uniteda, a malo više Republike Irske, uzeo je trofeja (što liga, što kupova) koliko hoćeš, i uz to i jednu Ligu Prvaka u čijem finalu nije igrao jer je u polufinalu cijelu tekmu kršio Zidana i dobio karton, te tako izgubio učešće za glavnu tekmu i propustio da digne slavni trofej.

Keane je u drugoj sezoni za United na tekmi protiv Crystal Palace izgazio Southgatea i odmah pokazao da se sa njim ne treba zafrkavati. Par godina kasnije protiv Leedsa je pokušavao cijelu utakmicu da povrijedi Norvežanina Haalanda, pa se kasnije sam povrijedio, a Haaland ga je na kraju i zgazio i napravio mu još veći belaj.

Četiri godine kasnije, Keane ga je dočekao i napravio jedan od najbrutalnijih startova ikada. Uletio mu je u koljeno i završio mu karijeru. U svojoj autobigrafiji napisao je: “Nisam gledao gdje je lopta. Samo sam gledao kako ću da zgazim tu pi*kicu i da ga povrijedim.”

Captain Fantastic je znao da itekako pomogne i u ofanzivnim situacijama, strašan šut iz daljine, dobra duga lopta i dosta golova. Sa druge strane medalje, 69 žutih kartona + 7 crvenih je za “mašala”. Unitedu bi svakako jedan novi Keane dobro došao!