Dobiva li Chelsea nove vlasnike? Evo što se krije iza Abramovičeve šokantne odluke

270222Abramovich

Suočen s možebitnim sankcijama ruski tajkun Roman Abramovič sinoć je objavio kako prepušta vođenje Chelseajem klupskom dobrotvornom fondu što je šokiralo svijet nogometa.

Premda je bilo jasno da će se ruska invazija na Ukrajinu odraziti i na Chelsea, koji je već 19 godina u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča, nije bilo puno onih koji su očekivali da će tako brzo donijeti veliku odluku.

Svoj odlazak je možda nagovijestio i menadžer Chelseaja Thomas Tuchel koji je u subotu ujutro poručio da se rat u Ukrajini odrazio i na mentalno stanje nogometaša koji nisu mislima na terenu. Nekoliko sati kasnije stigla je Abramovičeva konačna odluka.

Tijekom mog skoro 20-godišnjeg vođenja Chelseaja uvijek sam smatrao da je moja uloga da budem čuvar kluba i da omogućim uspjehe koliko god je to moguće, kao i da postavimo osnove za dobru budućnost i da imamo pozitivnu ulogu u zajednici“, poručio je Abramovič.

Međutim, mnogo je upitnika ostalo iznad cijele situacije. Javnost se pita zbog čega je ruski tajkun donio ovakvu odluku i u kakvim rukama ostaje londonski premierligaš. Navijači su zabrinuti za budućnost momčadi koju je Abramovič doveo dva puta do vrha Europe.

Abramovič je ovu veliku odluku donio jer se suočava s možebitnim sankcijama i zbog toga što trpi veliki politički pritisak javnosti koji dolazi kao rezultat njegovih dobrih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

No, interesantno je kome je ostavio u ruke upravljanje Chelseajem. Riječ je o dobrotvornoj organizaciji Chelseaja, koja je tehnički odvojena tvrtka od kluba.

Ipak, postoje ljudi koji su zaposleni i u Chelseaju i u Chelseajevoj dobrotvornoj fondaciji. Riječ je o predsjedniku Bruceu Bucku, financijskom direktoru Pauli Ramosu i direktorici fondacije Emmi Hayes.

Drugim riječima, Abramovič i dalje ostaje “gazda” Chelseaja preko holdinga Fordstam LTD i preko njega može ulagati novac u klub ako to ne bude definirano možebitnim sankcijama.

Međutim, ruski tajkun, barem na papiru, više ne kontrolira vođenje i donošenje odluka kada su u pitanju poslovanje i operacije. Odluke su sada u rukama direktorice kluba Marine Granovskaje.

Važno je naglasiti da Chelsea nije na prodaju te da ostaje u rukama Chelseajeve dobrotvorne fondacije. Još uvijek nitko ne može nagovijestiti do kada će ova situacija trajati niti kada bi se Abramovič službeno mogao vratiti na kormilo londonskog premierligaša.

Abramovič je ovu odluku donio kako bi zaštitio Chelsea. U slučaju da se suoči sa sankcijama, to se ne bi odrazilo na klub koji bi mogao nastaviti funkcionirati kao što je to bilo i do sada.

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime