Evo što čeka europski nogomet nakon pandemije koronavirusa

270320ParkPrinceva

Pandemija zloglasnog koronavirusa paralizirala je europski nogomet. Brojni klubovi suočavaju se s velikim financijskim problemima.

Najpopularniji španjolski sportski list Marca navela je nekoliko golemih problema s kojima se europski klubovi trenutno bore.

Još uvijek nitko ne zna kako će završiti započeta nacionalna prvenstva. Spominju se tri scenarija. Prvi je da će se preostali susreti odigrati kada se pandemija smiri. Drugi je da će susreti biti odigrani bez navijača, a treći je da će prvenstva biti poništena.

Većina klubova inzistira na tome da se sezona privede kraju, na bilo koji način, jer bi financijski manjak u suprotnom mogao biti ogroman.

Marca spominje i rizik od financijskog sloma. Ukoliko klubovi ne dobiju svoj unaprijed predodređeni novac od televizijskih prava, njihova budućnost bit će pod velikim upitnikom, jer mnogi klubovi neće moći podmiriti troškove.

Dobar dio klubova mogao bi bankrotirati, pa se očekuje i prilagodba financijskog fair-playa. Također, klubovi će biti primorani tražiti od svojih igrača da pristanu na smanjenje plaće.

Španjolci naglašavaju da će se posudbe i ugovori koji završavaju krajem juna morati produžiti ako sezone završe u julu. Očekuju se i manje zarade od transfera. Ponude za igrače ovog ljeta ne bi trebale prelaziti svote od 100 milijuna eura.

Financijski slabiji klubovi vjerojatno će biti prisiljeni svoje najbolje igrače prodati po nižim ciframa od očekivanih. Ujedno, postoji mogućnost i najkraćeg ljetnog prijelaznog roka u povijesti.

Treba imati u vidu da će sezona 2020-21 morati početi što ranije, zbog Europskog prvenstva koje je odgođeno za 2021. godinu.

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime