Fantastični Đurić sa nova dva gola donio Zmajevima titulu Kirin kupa

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je sjajan uspjeh, osvojivši Kirin kup sa timom sastavljenim od igrača iz drugog plana. Bh. reprezentativci su danas u finalnom susretu kupa savladali selekciju Japana rezultatom 2-1, a oba gola za naš tim ponovo je postigao Milan Đurić.

[ads1]

Baždarević se danas odlučio na nešto drugačiji sastav u odnosu na onaj koji je počeo protiv Danske, a početak susreta za bh. tim nije bio dobar. Zadnja linija koja je igrala u sastavu Bekić, Cocalić, Šunjić i Sušić, bila je konstantno na mukama, jer su Japanci bez problema dolazili do našeg gola.

Igrala se 28. minuta kada je mrežu Zmajeva pogodio Hiroshi Kiyotake poslije dobre akcije Japanaca po lijevoj strani, a Šehić je ovaj put bio nemoćan da spriječi gol Japanaca. Prethodno je bh. tim imao dobru šansu poslije kornera, ali je golman domaćina Nishikawa na oduševljenje 40 hiljada domaćih navijača zaustavio udarac glavom Đurića.

Nije lopta kako treba ni krenula sa centra, a japanski su navijači zanijemili. Jedini dobar potez Vrančića u prvom poluvremenu bila je dubinska lopta ka Hodžiću i Đuriću. Prvi je šutirao glavom, golman mu je odbranio udarac, a mrežu Japana je pogodio nakon odbijene lopte Milan Đurić, kojem je to bio već treći gol na turniru.

Prvi trofej Zmajeva u historiji

Drugo poluvrijeme je dosta ličilo na prvo, s tim da vrijedi istaći da je BiH bila nešto ravnopravniji protivnik Japancima i naši su fudbaleri ipak nešto češće uspijevali da povežu nekoliko kvalitetnih pasova i zadrže loptu duže u svom posjedu.

Haris Duljević, koji je odigrao još jednu solidnu utakmicu i nastavio svoj razvoj u reprezentaciji, zamijenjen je u 66. minuti, a na njegovo mjesto je ušao Miroslav Stevanović. Fudbaler Željezničara je u svom prvom kontaktu sa loptom sjajno izbacio protivničkog beka i odmah potom odigrao odličan pas za Milana Đurića, a ovaj je sjajno pogodio mrežu Japana. Bio mu je to četvrti gol na turniru, čime je potvrdio da je zaista igrač koji za reprezentaciju može pružiti puno.

Izlaskom Milana Đurića u samom finišu susreta, bh. tim je izgubio najbitnijeg igrača u ofanzivnom segmentu igre, pa se igra potpuno raspala. U sudijskoj nadoknadi, Armin Hodžić je imao sjajnu šansu da završi pitanje pobjednika, ali nije imao snage da nakon odlične lopte Miroslava Stevanovića pogodi mrežu Japana.

Meč je okončan rezultatom 2-1 za naš tim, čime se Bosna i Hercegovina okrunila trofejom Kirin kupa, a Milan Đurić se okrunio titulom najboljeg strijelca na turniru. Ono što posebno raduje jeste da se nekolicina bh. fudbalera koji nisu bili u prvom planu iskazala i potvrdila da bi za njih trebalo biti mjesta u Baždarevićevom timu i u budućnosti.

sport1.ba | sportam.info