Mešanović – Harba: Bosanski dvojac u redovima češke Jihlave

Muris Mešanović je rođen 6. jula 1990. godine u Sarajevu. Već više od osam godina boravi u Češkoj, a trenutno nastupa za prvi tim FC Vysocina Jihlava.

Muris je već sa 16. godina otišao u Češku iz Radnika iz Hadžića u fudbalski klub Jablonec gdje je nastupao za pionire i kadete.

Nakon toga je prešao u prvi tim za koji je igrao naredne četiri godine, prije nego što je 1. avgusta 2011. godine prešao u FC Vysocina Jihlava, za koji nastupa i danas. Ove sezone je za svoj klub odigrao ukupno 23 utakmice, postigao 5 golova i upisao jednu asistenciju.

Mešanović je veliki borac, što dokazuje i uspješno vraćanje nakon dvije zaista teške povrede, koje su ga duži vremenski period odvojile od terena. Nakon povrede ligamenata koljena pauzirao je čak 6 mjeseci, a lom noge i komplikacije nakon operacije koštale su ga nove višemjesečne pauze, a nakon 8 mjeseci vratio se ponovo fudbalu.

Haris Harba je rođen 14. jula 1988. godine u Foči, a već dvije godine brani boje češkog premijerligaša FC Vysocina Jihlava.

[ads1][su_spacer]

Svoju profesionalnu karijeru počeo je u sarajevskom Olimpicu, za koji je u sezoni 2011/12 odigrao 34 utakmice i postigao 11 golova. Nakon provedene jedne sezone u Olimpicu odlazi u inostranstvo, tačnije u češki klub Hradec Králové, za koji je odigrao 26 utakmica i postigao dva gola.

Poslije ispadanja Hradeca u drugu ligu, 2013. godine potpisuje za FC Vysocina Jihlava za koji sa dosta uspjeha nastupa i danas. Do sada je za Jihlavu odigrao ukupno 54 utakmice, protivničke mreže tresao je 15 puta, dok je sedam puta i asistirao.