NBA više nije mjerilo: Steph Curry ispisao historiju sporta

Superstar iz redova Golden State Warriorsa, Steph Curry i sinoć je odigrao maestralnu partiju u pobjedi svoje ekipe, u derbiju kojeg su igrali protiv Oklahoma City Thundera u gostima.

[ads1]

Ekipa iz Oaklanda slavila je sa 121:118, i to nakon produžetka, a trojku za pobjedu postigao je upravo Curry, žargonski rečeno “s parkinga”. Američki mediji pišu da je pogodio sa udaljenosti od 32 stope, što je 9.7 metara.

Regularan tok utakmice okončan je sa 103:103, a u finalnom obračunu, sa 18:15 slavili su Warriorsi i tako uknjižili 53 pobjedu u 58 odigranih mečeva, čime su zadržali realne šanse da postanu najuspješniji NBA tim svih vremena u omjeru pobjeda u regularnom dijelu sezone.

No, nije samo ta jedna trojka Currya to što je obilježilo ovaj meč.

On je naime postigao 12 trojki na ovom susretu, čime je oborio sopstveni rekord po broju vanjskih ubačaja. Sa 288 postignutih trojki oborio je sopstveni rekord od 286 ubačaja sa vanjske linije iz šampionske 2014/2015 sezone.

U ovom susretu izjednačio je i rekord po broju postignutih trica u jednoj NBA utakmici, koji drže Donyell Marshal i Kobe Bryant, a Curry se još jednom priključio historiji NBA-ja.

Ne samo to, on ove sezone u svakom meču postiže više od pet trojki po utakmici, čime Golden State tako mora iz noći u noć prepravljati sopstvenu historiju.

Svi ovi rekordi zajedno su najbrže postignuti tokom jedne sezone ne samo u profesionalnoj košarci, nego u svi timskim sportovima SAD-a, što uključuje hokej, američki fudbal, baseball i fudbal.

[ads1]

Barry Bonds je 2001. godine oborio rekord po broju home runova u basebal ligi SAD-a učinio je to samo dva meča pred kraj sezone. Isti slučaj bio je i sa Wayneom Greztkyjem kada je u sezoni 1985/1986 oborio rekord po broju poena u NHL ligi.

Ladainian Tomlinson je u utakmici broj 13 NFL sezone 2006 došao do rekordnog broja touchdowna, a do konca regularnog dijela ostalo je samo 18.8 posto utakmica.

Mark Eaton u sezoni 1984/1985 je oborio rekord Elmora Smitha u blokadama, sa 14.7 posto utakmica koje su ostale do konca sezone. Wilt Chamberlain je oborio sopstveni rekord po broju poena u sezoni 1961/1962 u utakmici 60, a igralo ih se 80 u regularnoj sezoni.

Curry s druge strane, obara sopstveni rekord trica sa 29.3 posto sezone koja je ostala. Postoje realne šanse da sam postigne 400 trojki do konca, čime može dovesti u pitanje dignitet svih NBA timova po broju postignutih trica za jednu sezonu.

Impresivno.

Za kraj, dodajmo samo da je Curry meč završio sa 46 poena na svom kontu. Šutirao je 14/24 iz igre, a trojke je pucao 12/16. Upisao je i šest asistencija i tri skoka. Odličan je bio i Kyle Thompson koji je ubacio 32 poena, dok su kod poraženih Thundera najbolji bili Durant sa 37 i Westbrook sa 26 poena.

Izvor: ba.n1info.com