SLUŽBENO POTVRĐENO: Naredna sezona Formule 1 bit će rekordna

210922F1

Formula 1 naredne sezone imat će rekordne 24 utrke, a na listi domaćina našao se i Monte Carlo, premda je postojala zabrinutost da bi kultna staza mogla biti izbačena.

Međunarodna automobilistička federacija, fra. Federation Internationale de L'Automobile (skraćeno FIA) u utorak je objavila kalendar Formule 1 za 2023. godine, u kojem se prvi put pojavljuje noćna utrka u Las Vegasu.

Bahrein će 5. marta biti domaćin prve utrke u sezoni, a zadnja će biti održana 26. novembra u Abu Dhabiju. Velika nagrada Monaka na programu je 28. maja, kao osma utrka u sezoni.

Podatak da se u kalendaru Svjetskog prvenstva formule 1 za 2023. godinu nalaze 24 utrke dokaz je širenja i popularnosti sporta na svjetskoj razini“, rekao je predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem.

U kalendar Formule 1 se vraća i Katar kojeg nema na ovogodišnjoj listi zemalja zbog domaćinstva Svjetskog prvenstva u nogometu. VN Katara na programu je 8. oktobra 2023. godine.

U novom kalendaru je ostala VN Kine, unatoč zabrinutosti da bi opet mogla biti odgođena zbog protuepidemijskih mjera, ali utrku je izgubila Francuska, kao što je već bilo ranije objavljeno.

210922F1-kalendar2023

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime