Svetislav Pešić: Nije pošteno da se medalje Jugoslavije prisvajaju Srbiji, zajedno smo ih osvajali

PesicSRB
photo: Mozzart Sport

Novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić se obratio novinarima u razgovoru za tamošnje medije.

Pešić se između ostalog dotakao nekih uspjeha u prošlosti, istaknuvši da sve zemlje imaju podjednak uticaj na to. Međutim, apostrofirao je utjecaj srbijanskih trenera u tom periodu bio najveći.

“Sigurno da nije pošteno da Srbija prisvaja medalje Jugoslavije. Zajedno smo ih osvajali.”

“Ranko Žeravica je bio trener kada smo osvojili prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu i jedina olimpijska zlatna medalja je pod njegovim vodstvom. A trener je sa prostora Srbije. To moramo da priznamo, bez ikakvog umanjivanja vrijednosti trenera u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji ili Crnoj Gori, ipak su autori jugoslovenske metodike trenera i selekcije, jedinstvene u svijetu, bili profesor Aca Nikolić i Ranko. I svi ostali koji su dolazili, vrhunski treneri poput Mirka Novosela, Skansija su proizvod toga… Boša je odavde izašao, ja sam odavde izašao. Trener koji je imao najveći utjecaj na mene bio je Ranko Žeravica.”

Pešić je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri s pomenutom reprezentacijom Jugoslavije osvojio i evropsku titulu 2001. godine u Turskoj kao i titulu prvaka svijeta naredne godine u Indianapolisu.

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime