Veliko dostignuće za Slovenca: Luka Dončić ubrzo potpisuje najveći ugovor u historiji NBA lige

Slovenački košarkaš Luka Dončić na sjajnom je putu da se izbori za najveći ugovor u historiji NBA lige i postane prvi pojedinac s godišnjom zaradom od vrtoglavih 70 miliona eura.

Sjajni Slovenac će ostvariti pravo na petogodišnji ugovor s Dallasom tokom 2025. godine. Ostalo mu je još nekoliko stvari da ispuni, kako bi postao najbolje plaćeni košarkaš u historiji lige.

Dončić će biti prvi košarkaš NBA lige koji će potpisati ugovor na 70 miliona dolara godišnje, a za to mu je potrebno da uđe u najbolju petorku lige peti put zaredom, prenosi dobro upućeni ESPN.

U SAD-u ističu da je za postizanje takve historijske plate Luka Dončić ispunio cilj da četiri puta uzastopno bude član idealne petorke NBA prije 25. rođendana.

Problem je taj što je u NBA ligi samo šest godina, ali Dončić ima iznimku. Kako nije dovoljno godina u ligi, morat će ispuniti drugi cilj, a to je da pet puta zaredom bude u idealnoj petorci najjače košarkaške lige na svijetu. 

Ukoliko dođe do takvog raspleta, ispunit će pravo i potpisati najveći ugovor u historiji elitnog takmičenja.

Salary cap bi se trebao povećati za 10 posto, a tako bi Dončićev ugovor iznosio nevjerovatnih 367,5 miliona dolara. Zadnje godine ugovora zaradio bi čak 83,6 miliona dolara.

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime