Za Kukoča, Jokić nije najbolji centar sa prostora bivše države: Dvojica su bolja od njega, on nije atleta

Legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč izazvao je dosta polemika izjavom da Nikola Jokić nije najbolji centar s ovih prostora koji se pojavio u NBA ligi.

Kukoč je u Beograd stigao povodom premijere filma koji je napravljen o njemu, a premijeru će imati narednih dana na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Radi se o filmu “Magična sedmica”, čiji je autor čuveni bosanskohercegovački komentator Sabahudin Topalbećirević, a u izjavi za srbijanske medije istakao je da Jokić dominira u NBA ligi najviše zbog toga što američki centri nisu kvalitetno pripremljeni.

“Jokić nije atleta, ne trči brzo i ne skače kao američki igrači, ali ima nevjerojatnu osobinu da utakmicu uvede u ritam koji njemu odgovara. Pogađa, asistira, hvata lopte, sve u nekom svom moodu. Kad uvede utakmicu u ritam koji njemu odgovora, onda može raditi što hoće.”

“Možda će biti, ali još nije. Jokić, unatoč statistici, nije na poziciji centra na nivou Dine Rađe ili Vlade Divca. Divac je prije 30 godina iznenadio Ameriku načinom vođenja lopte sa svojom visinom. Rađa je mogao uhvatiti loptu pod košem i stići na drugu stranu zabiti koš. Kko se sjeća Sabonisa, zna kako je on dominirao kao centar. Šteta što su ga Ahilove tetive toliko mučile. Jokić je puno napredovao i može još dosta unaprijediti igru”, rekao je Kukoč.

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime