Žrijeb Lige nacija: BiH u najtežoj grupi, ništa lakši rivali ni za Hrvatsku i Srbiju

Reprezentacija Bosna i Hercegovine danas je dobila rivale u A diviziji Lige nacija koja će se igrati u drugoj polovini 2024. godine.

Žrijeb je održan u Parizu, a nakon plesa kuglica izabranici Save Miloševića su za protivnike u elitnoj diviziji Lige nacija dobili selekcije Njemačke, Nizozemske i Mađarske.

Prvo kolo igrat će se od 5. do 7. septembra, a tri dana kasnije igrat će se drugo kolo. Treće i četvrto kolo igra se sredinom oktobra, a posljednja dva u novembru kada će se i završiti grupna faza takmičenja.

BiH je nastup u elitnoj diviziji izborila dobrim partijama u prošloj Ligi nacija kada su Zmajevi predvođeni tadašnjim selektorom Ivaylom Petevom izborili promociju iz Divizije B.

Opstanak u diviziji će za ovu selekciju biti još teži s obzirom da je UEFA odustala od formata u kojem samo posljednjeplasirane ekipe ispadaju u niži rang. 

Svoje rivale saznale su i selekcije Hrvatske i Srbije sa jednako kvalitetnim i nezgodnim rivalima.

Grupa A1: Hrvatska, Portugal, Poljska, Škotska

Grupa A2: Italija, Belgija, Francuska, Izrael

Grupa A3: Nizozemska, Mađarska, Njemačka, BiH

Grupa A4: Španija, Danska, Švicarska, Srbija

Liga nacija će ponovo biti važna i s aspekta plasmana na Svjetsko prvenstvo koje se 2026. godine igrati u Americi, Kanadi i Meksiku s obzirom da će se i kroz ovo takmičenje ići u baraž. 

U baražu će se plasirati 12 drugoplasiranih iz kvalifikacija te četiri najbolje ekipe iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti Mundijal kroz kvalifikacije.

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime